Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Vidím bolest, vztek a hanbu, říká ruský dirigent Byčkov. Koncerty začíná ukrajinskou hymnou

Semjon Byčkov | foto:  Jan Zátorský, MAFRA

Premium Rozhovor
Šéfdirigent a hudební ředitel České filharmonie Semjon Byčkov (*1952) se na počátku evropského turné ve Vídni svěřil se svými pocity z ruské invaze na Ukrajinu. Zdůrazňuje, že Putin páchá zločin i na svých vlastních lidech. „Ale dokud se sami Rusové neodhodlají a neřeknou, že tohle musí skončit, bude to pokračovat dál a dál,“ dodává.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Lidovky.cz: Česká filharmonie vyjela na své první evropské turné po pandemii koronaviru, což je významný okamžik. Připravili jste převážně český repertoár, ale jak se vám hraje v tuto chvíli? Můžete světu předat nějaký vzkaz?
Uvádíme hudbu, kterou až na jednoho dali skvělí čeští skladatelé jako velký dar nejen své zemi, ale celému světu. Každá z těchto skladeb je nejen mistrovské dílo, ale i existenciální. Před vámi jsem mluvil s vaší kolegyní z berlínského listu. Řekla mi, že se pokusí na nás přijít v Berlíně podívat, a já ji upozornil, že uslyší tuto známou hudbu jinak. Ne lépe, jinak. Vzhledem k tomu, co teď všichni žijeme. Těsně předtím, než jsme jeli do Vídně, jsem na zkouškách jasně cítil i u skladeb, které orchestr má v krvi a hraje je spontánně, ze srdce, že tentokrát hudebníci hrají s nebývalou intenzitou a vášní. A jedním z důvodů je současná situace, kterou si uvědomují a prožívají ji stejně silně jako zbytek světa. Na koncertech začínáme ukrajinskou hymnou, abychom vyjádřili svou solidaritu. To je to nejmenší, co můžeme udělat.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se