Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

České filmy si ve Varech nevedou špatně, mají šanci na úspěch

Kultura

  13:12
KARLOVY VARY - Podle hodnocení převážně zahraničních kritiků akreditovaných na letošním filmovém festivalu v Karlových Varech si dva české filmy uvedené v hlavní soutěži nevedou špatně a mají naději na úspěch. Festivalový deník oslovil čtrnáctku žurnalistů, kteří nejvyšší známku udělili celovečernímu debutu Tomáše Mašína 3 sezóny v pekle, takže by nějakou naději na cenu mít měl.

3 sezóny v pekle (2009) foto: foto: lucie jansch

Na druhé místo se v jejich anketě dostaly tři snímky. Spolu s dobrodružným snímkem Jana Svěráka Kuky se vrací jsou jimi příběh o komických intrikách v Buenos Aires argentinského režiséra Daniela Burmana nazvaný Bratr a sestra a chorvatsko-srbsko-slovinský film Rajka Grliče s názvem Zůstane to mezi námi. Členové poroty se však i na pátečním večírku tvářili tajuplně; jejich verdikt vyjde najevo opravdu až dnes večer při udílení cen.

Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech se omluvil ruskému režisérovi Nikitu Michalkovi za technické problémy, které v pátek pozdě večer ve Velkém sále Thermalu způsobily v první části projekce jeho snímku Unaveni sluncem 2: Exodus sníženou kvalitu obrazu.

"Projekce, na kterou jsme se velmi pečlivě připravovali, se uskutečnila z digitálního nosiče. MFF Karlovy Vary se režiséru Michalkovovi hluboce omlouvá za tuto nepříjemnou situaci. Nikitu Michalkova považujeme za režiséra světového formátu, který je velkým oblíbencem karlovarského publika. Před dvěma lety zde získal Cenu diváků jeho film 12. Je nám velice líto, že jeho nový film nemohl být uveden v nejvyšší kvalitě," zní oficiální omluva vedení festivalu.

Michalkov převezme dnes večer na závěrečném večeru Křišťálový glóbus za dlouholetý umělecký přínos světové kinematografii.

Za velkou změnu ve svém profesním i osobním životě označil belgický režisér Frédéric Dumont své loňské vítězství v hlavní soutěži. Uvedl tu celovečerní debut Anděl u moře. Letos se do Varů vrátil a prozradil, že bezprostředně po návratu do Bruselu mu během jednoho dne dorazilo patnáct pozvánek na různé festivaly. "Film sbírá další úspěchy - má už sedm cen, takže s ním nepřetržitě cestuju," uvedl.

Režisérka filmu Zemský ráj to napohled Irena Pavlásková, která si právě za tento snímek odnesla dvě ocenění z MFF v Moskvě, jezdila začátkem 80. let do Varů na dnes už neexistující studentský festival CILECT. Tehdy také poprvé navštívila velký karlovarský festival. Atmosféra tu byla podle ní magická a ona se na několik dní cítila relativně svobodná. "Vlastně mám pocit, že tehdy jezdilo da Varů víc filmařů a herců než dnes. Ale je možné, že je tomu právě naopak - akorát se teď na festivalu ztratí v mnohem větším davu návštěvníků," uvedla.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!