Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

České lvy ovládl Il Boemo. Sošky mají i Melíšková, Issová či Devadesátky

Kultura

  21:38aktualizováno  22:50
Český lev zařval a akademici rozhodli. Nejvíce sošek si z pražského Rudolfina odnáší výpravný životopisný snímek Il Boemo o životě hudebního skladatele Josefa Myslivečka. Hlavní herecké ceny si převzala Klára Melíšková za minisérii Podezření a Michal Kern za drama Arvéd.

„Můj největší dík patří Petru Václavovi, se kterým jsme posledních dvanáct let na tomto filmu pracovali... Mám velkou radost, že tu dnes mohu být s takovou řadou talentovaných lidí,“ prohlásil Jan Macola, producent filmu Il Boemo, který si vysloužil celkem šest Českých lvů včetně těch v hlavních kategoriích nejlepší režie a film.

Klára Melíšková si Českého lva za svůj herecký výkon odnesla už počtvrté. „Já jsem šťastná a dojatá. Tohle byl pro mě nejsilnější příběh, který jsem skrze sebe nechala projít,“ řekla ke své roli v minisérii Podezření. Ve vedlejší ženské herecké kategorii si cenu odnesla její kolegyně z Dejvického divadla Martha Issová.

„Já jsem úplně nepřipravená. Cítím obrovskou vděčnost za to, že můžu dělat tuto práci a jsem šťastná, že se mi můj sen naplnil,“ uvedla Issová. Českého lva si vysloužila za vedlejší roli ve filmu režisérky Alice Nellis Buko. V mužské kategorii převzal cenu s velkým překvapením Marsell Bendig za svůj výkon ve filmu BANGER. Ten byl oceněn i v kategorii nejlepší střih.

Cenu za nejlepší masky i kostýmy si vysloužil opět film Il Boemo, autorsky za nimi stojí Andrea McDonald a Andrea Cavalletto. Za stejným filmem mířila i cena za nejlepší zvuk a scénografii. Nejlepším krátkým snímkem se staly Rituály, nejlepším animovaným Zuza v zahradách.

V kategorii televizní film nebo minisérie se akademici rozhodli pro třídílné drama Podezření režiséra Michala Blaška. Ten ve svém proslovu poděkoval zejména scenáristovi Štěpánu Hulíkovi, který za ním s námětem přišel. Z televizních seriálů uspěly Devadesátky, za kterými duchovně stojí i scenárista a reportér Magazínu DNES + TV Jan Malinda.

Mimořádný přínos jde za dramaturgyní

Za svůj celoživotní přínos českému i československému filmu si Českého lva odnesla scenáristka a dramaturgyně Marcela Pittermannová, která stojí za nejoblíbenějšími pohádkami a filmy pro děti a mládež: Páni kluci, Tři oříšky pro popelku, Krakonoš a lyžníci, Pan Tau, Jak se budí princezny nebo Chobotnice z II. patra.

Nejlepším dokumentem uplynulého roku se stala Zkouška umění režisérky Adély Komrzý a producenta Jakuba Wagnera. Kritiky oceněné drama Arvéd si z Českých lvů odneslo sošku za nejlepší hudbu.

Slavnostní večer začal krátkým průřezem třiceti let české kinematografie. Od Šakalích let přes Karamazovy až po nedávného Šarlatána nebo Zátopka. V úvodním spotu se objevili Ivan Trojan, Pavel Liška, Václav Neužil i Ivana Chýlková.

V závěrečném hlasování hodnotili akademici celkem 32 titulů v 19 kategoriích. Nejvíce sošek Českého lva mohli podle počtu nominací získat hrané filmy Arvéd, Il Boemo, BANGER., Světlonoc, Grand Prix, Jan Žižka a Oběť, televizní minisérie Podezření, seriál Devadesátky nebo dokumentární film KaprKód.

Za třicetiletou historii Českého lva má na svém kontě nejvíce sošek filmový střihač Jiří Brožek, který ocenění získal devětkrát. S osmi soškami jej následují kameraman Vladimír Smutný a mistr zvuku Pavel Rejholec. Mezi herci kralují se sedmi soškami Ivan Trojan a s pěti soškami Anna Geislerová.

Vyřešte nespavost svých dětí
Vyřešte nespavost svých dětí

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...