Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Chcete složit píseň s Dylanem? Zkuste mu napsat

Kultura

  17:05
Ani ne třicetiletá debutující muzikantka vydala album s osobnostmi amerického showbyznysu, mezi nimi i s Bobem Dylanem či Carol Kingovou.

Haló, Bobe, neměl bys pro mě písničku? foto: Reprofoto

Relativně neznámá mladá zpěvačka Nikki Jean se rozhodla, že napíše desku s nejuznávanějšími autory své doby. Zní to trochu šíleně, ale po několikaletém uhánění světových hvězd se osmadvacetileté rodačce z Minnesoty její přání splnilo. Složila písničky s Burtem Bacharachem, Bobem Dylanem, Carol Kingovou či Carly Simonovou. Někteří se s ní sešli osobně, s jinými si vyměňovala e-maily. Výsledkem je pozoruhodné album Pennies In A Jar.

Nicholle Jean Learyová neboli Nikki Jean pochází z města St. Paul, tvořícího dvojměstí s minnesotským centrem Minneapolis. Poté, co vystudovala vysokou školu, začala se živit zpěvem a herectvím. Pennies In A Jar je její albový debut, nicméně už předtímse objevila jako host v řadě projektů, převážně z oblasti hip hopu a taneční hudby. Spolu s Rihannou a skupinou N. E. R. D. se zúčastnila turné Kanyeho Westa Glow In The Dark Tour. K natáčení ji přizvali DJ Deckstream, Lupe Fiasco, Traphik a jiní rappeři. Její vlastní nahrávka má však úplně jiný charakter.

„Vyrůstala jsem trochu jinak než mí vrstevníci,“ přiznává snědá kráska. „Poslouchala jsem Jeroma Kerna, Irvinga Berlina... Rockeři mě moc nebrali.“ Na albu zaštítěném jménem vlivného producenta Sama Hollandera je tato výchova jasně znát. Hollander využil svých drahocenných kontaktů a umožnil talentované Nikki, aby se pokusila o nemožné. Společně oslovili osobnosti, za jejichž skladby by dali hory doly i ostřílení veteráni amerického showbyznysu. Každá z celebrit na tuto nabídku reagovala po svém - některé je poslaly kamsi, ty však zpěvačka taktně nejmenuje. Většina umělců se však zachovala profesionálně a hozenou rukavici zvedla.

Na příběhu Nikki Jean se dá krásně ukázat, že ani v případě zdánlivě nedotknutelných hudebních es není třeba házet flintu do žita, protože spolupráce s nimi může docela klidně klapnout - stačí jen hodně chtít a být dostatečně tvrdohlavý. Mnozí z oněch opravdu zkušených autorů jsou ostatně na takovou eventualitu připraveni a vždy mají v zásobě pár písní, kterých se mohou s lehkým srdcem vzdát.

Dopisování s Bobem

„A tak jsem vyrazila na cestu,“ vypráví Nikki. „Projela jsem celé pobřeží a navštívila pár svých hrdinů. Všichni jsme byli nervózní, ale nakonec to vždycky šlo hladce.“ Obzvláště se povedly melodie, které dala dohromady s rhythm’n’bluesovými veterány Lamontem Dozierem (tvůrce hitů skupin Supremes, Four Tops a Isley Brothers) a Thomem Bellem, jenž stál u zrodu tzv. Philly soulu. Zazvonila i u dveří úspěšné skladatelské dvojice Barry Mann-Cynthia Weillová, z jejíž dílny vzešly šlágry Walking In The Rain, None Of Us Are Free nebo On Broadway. „Přijdu k nim domů, prohlížím si zeď plnou zlatých a platinových desek a Cynthia povídá:,Tyhle jsou Barryho. Já je mám vedle.‘“

Album Pennies In A Jar (Drobné v zavařovačce) vyšlo u nezávislého labelu S-Curve Records, a i když se na něm sešla pěkná řádka „spoluautorů“, pozornost poutá zejména jméno Boba Dylana, o němž se ví, že nemá rád, když někdo ruší jeho kruhy. Psaní s ním probíhalo korespondenčně - upřímně řečeno, jeho management poslal zpěvačce mistrův nedokončený text. Poté, co ho Nikki trochu vyspravila, dostal název Steel & Feathers (Don't Ever). Ve skutečnosti však šlo o téměř hotovou píseň, kterou Dylan zpíval už v osmdesátých letech pod názvem Don't Ever Take Yourself Away.

Nikki Jean: Pennies In A Jar

S-Curve Records 2011
Celkový čas 41:14

Tento postup se v minulosti osvědčil nejen samotářskému panu Zimmermanovi. On i mnozí další písničkáři, kteří trpívají tvůrčím přetlakem, poměrně často a rádi rozhazují méně důležité kousky na všechny strany, takže pak fanoušci mají plné ruce práce, aby je našli - tu na nějakém zapadlém soundtracku, tu na albech jiných, mnohdy dosti nečekaných interpretů. (Proslulý je případ, kdy Bob Dylan poslal jednomu zájemci fax s pouhými třemi slovy: Well, Well, Well. Písnička s tímto názvem potom skutečně vyšla, ale text neměl s Dylanem nic společného.)

Na obhajobu Nikki Jean je ale nutné říci, že tahle zdravě sebevědomá mladá dáma ze severu má vážně nadání a zřejmě by si poradila i bez pomoci zkušenějších kolegů. Její hudebně-seznamovací expedici tedy můžeme doopravdy chápat spíš jako akt vyjádření úcty než snahu přiživit se na popularitě druhých. Ostatně, poznal to i král všech hitmakerů Burt Bacharach, který jí poté, co mu Nikki po namáhavé práci nabídla vlastnoručně vyrobené „cookies“, poradil: „Děvče, přestaň péct sušenky a věnuj se muzice.“

Autor:

Prodej, rodinný dům, Jaroměř, ul. Legionářská
Prodej, rodinný dům, Jaroměř, ul. Legionářská

Legionářská, Jaroměř - Jakubské Předměstí, okres Náchod
4 050 000 Kč