Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Ani v plenéru ani v šapitó. Chtěli jsme změnu, volný prostor pro hru, říká vůdčí dvojice Cirque Aital


Karavany jsou náš život. Francouzsko-finská cirkusová dvojice Victor Cathala a Kati Pikkarainen | foto: Anna Boháčová, MAFRA

Premium Rozhovor
Vůdčí dvojicí Cirque Aital, který sídlí v jihozápadní Francii, ale jezdí po celé Evropě, jsou Kati Pikkarainen a Victor Cathala. Na letošní Letní Letnou přivezli nový projekt A ciel ouvert (Pod hvězdným nebem), který se tak trochu ve stylu chytré horákyně neodehrává ani v šapitu, ale ani v plenéru.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Ona je Finka, on Francouz, on je stodevadesáticentimetrový obr a silák a ona křehká drobná panenka, jinak ovšem perfektní voltižérka. Jsou partneři i v životě a to, co dělají, i kočování je evidentně baví.

Do Prahy přijeli nejenom s dětmi, které se objeví i v představení, ale také s opeřenou zvířenou. Když si představíme cestu s takovou menažerií z končin kolem Toulouse až do Prahy, je jasné, že tuto nesmírně sympatickou dvojici, která je spolu víc než dvacet let, nic nerozhází. A jak v cirkuse, tak v soukromí z nich vyzařuje pozitivní energie i přirozený soulad.

Lidovky.cz: V Praze jsme vás viděli před čtyřmi roky, ale vaše představení Saison du cirque se odehrávalo v klasickém šapitu. A ciel ouvert se odehrává víceméně v plenéru, ale ne tak úplně. Proč jste se rozhodli pro takovou zásadní scénickou inovaci?

Victor: Chtěli jsme změnu, volný prostor pro hru. Považujeme za důležité měnit to, co je zavedené, zkoušet něco nového, jít dál. A chtěli jsme také trochu zrušit cirkusovou nálepku, změnit dramaturgii a možná se víc obrátit k divadlu, najít nové polohy našeho humoru. To, co vzniklo, není určené pro šapito ani pro divadlo, ale ani pro plenér, ale diváci u nás ani nezmoknou, ani je nebude trápit horko. A hlavně se stávají součástí naší hry, sedí ve čtyřech karavanech, které jsou vlastně součástí scény, součástí dění.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se