Pátek 10. května 2024, svátek má Blažena
130 let

Lidovky.cz

Co nového u dinosaurů

Kultura

  10:04
PRAHA - Kino trojrozměrných filmů IMAX má nový přírůstek, snímek Dinosauři 3D, který funguje jako živá přírodovědná kniha.

Dinosauři. foto: IMAXReprofoto

Od té doby, co Steven Spielberg natočil Jurský park, už „živý“ praještěr na filmovém plátně nikoho nepřekvapí. Nicméně paleontologie urazila od té doby značný kus cesty a díky novým objevům toho dnes víme o dinosaurech mnohem víc než tvůrci Jurského parku.

Právě o tyto nové objevy se opírá přírodovědný snímek Dinosauři 3D, jehož nenásilný didaktický rozměr je umocněn efektní 3D projekcí: můžeme si tedy vychutnat pocit, že jsou ty roztomilé obludy na dosah a že je můžeme poplácat po čumáku.

Čtyřicetiminutový snímek, pod nímž je podepsán filmař David Clark a přírodovědec Roy Chapman Andrews, obratně a vcelku dobrodružně vysvětluje, jak byly nové objevy učiněny: začíná se výpravami paleontologů do pouště Gobi a Nového Mexika, dozvíme se, jak se dá taková kostra dinosaura objevit, jak se vyprostí z písku a skal, co obnáší profese paleontologa a především co z ní lze vyčíst.

Vše pak směřuje k atraktivním počítačovým rekonstrukcím scén ze života dinosaurů, na nichž tvůrci filmu nové objevy názorně demonstrují. Dozvíme se například, proč jsou na řadě míst nacházeny masové hroby dinosaurů a jak k těmto hromadným úhynům mohlo dojít. Rehabilitace se dočká například oviraptor, který byl považován za požírače vajec. Podle novějších poznatků byl naopak vyhodnocen jako laskavý a pečlivý rodič, který o svá nevylíhnutá mláďata pečoval doslova do posledního dechu. Ve filmu se dozvíme, jak se na to přišlo.

Řada objevů se odehraje přímo před našima očima, dokonce jsme svědky pojmenování docela nových druhů, o jejichž existenci zatím vědci neměli tušení, nebo je mylně považovali za jiný druh.

Film Dinosauři 3D je koncipován jako většina přírodovědných projektů kina IMAX, to znamená, že je směřován rodinnému publiku. Příliš malé děti ale nejspíš neosloví, zaujme spíš školáky, kteří dokážou vnímat paleontologickou výpravu jako velké dobrodružství. Dospělé publikum dostane přísun nových informací v atraktivním balení a nad trojrozměrnými záběry oživlých ještěrů mohou žasnout malí i velcí společně. Dobré je počítat s tím, že 3D film trvá necelou tři čtvrtě hodinu, delší formáty náročná technologie natáčení neumožňuje realizovat.

Cestou do kina IMAX v pražském Paláci Flóra potkáme několik modelů pravěkých dinosaurů. V prostorách nákupního centra budou pobývat do poloviny listopadu a kromě známých druhů, jako jsou deinonychus nebo ankylosaurus, tu narazíme také na fotosaura, což není nově objevený jedinec, ale dinosaurus speciálně určený pro pořízení nebezpečně vyhlížejících fotografií.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!