Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Coldplay vypustili opičí klip k novému albu. Zazpívá si na něm i Beyoncé

Kultura

  12:00
Skupina Coldplay vydá 4. prosince netrpělivě očekávané nové album, o kterém prohlašuje, že by mohlo být jejich poslední. Na albu nazvaném A Head Full Of Dreams zazní také první zveřejněný singl Adventure Of A Lifetime, ke kterému natočil „opičí“ klip režisér Mat Whitecross. Jako hosté na albu vystoupí Beyoncé, Tove Lo, Noel Gallagher, Merry Clayton a také herečka Gwyneth Paltrow, bývalá partnerka lídra skupiny Chrise Martina.

Coldplay: Adventure Of A Lifetime foto: Coldplay

Gwyneth Paltrow zazpívá píseň Everglow, k níž napsala také text. V rozhovoru pro Q magazine Martin prohlásil, že musel herečku dlouho přemlouvat. Piseň Everglow podle něj popisuje velmi dojímavě konec vztahu.

Svoji poslední desku Ghost Stories vydali Coldplay loni v květnu. Obal k ní vytvořila česká výtvarnice žijcí v Londýně Míla Fürstová.

Režisér nového hravého animovaného klipu k písni Adventure Of A Lifetime je Mat Whitecross, který má kromě hudebních režií na kontě také celovečení film Sex & Drugs & Rock & Roll a úspěšná dokumentární dramata Cesta na Guantánamo a Doktrína šoku, na kterých spolupracoval s Michaelem Winterbottomem.

Nové album A Head Full Of Dreams by podle vyjádření Chrise Martina mohl být pro Coldplay poslední. „Je to naše sedmá věc a můžeme se na to dívat trochu jako na poslední knihu Harryho Pottera nabo tak nějak,“ prohlásil. „Neříká, že že jednou nějaká další věc, ale tohle je dokončení něčeho. Musím na to myslet jako na poslední věc, kterou děláme. Jinak bychom do toho nemohli dát všechno.“

Album Martin popsal jako „velkou, barevnou, radostnou věc“. První zveřejněná píseň i přítomnost popové hvězdy Beyoncé naznačuje, že album se ponese více v popovém a tanečnímu duchu, daleko od melancholie starších alb a bude pokračovat v cestě, která začala v roce 2011 albem Mylo Xyloto.

Sedmá deska Coldplay se natáčela v Malibu, Los Angeles a Londýně a obsahuje celkem dvanáct písní: A Head Full Of Dreams, Birds, Hymn For The Weekend, Everglow, Adventure Of A Lifetime, Fun, Kaleidoscope, Army Of One, Amazing Day, Colour Spectrum, Up&Up. Album produkovala norská dvojice Stargate spolu s Rikem Simpsonem, dlouholetým spolupracovníkem kapely.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!