Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Colours Of Ostrava přidávají do programu Seana Paula, Zaru Larsson a Sofi Tukker

Zpěvák Sean Paul foto: archiv Colours Of Ostrava

Festival Colours of Ostrava ohlásil nová jména pro letošní ročník. K již avizovanému Jamesi Blakeovi, Lennymu Kravitzovi či Queens Of The Stone Age přibudou švédská popová senzace Zara Larsson, dancehallová jamajská Ikona Sean Paul a americké duo Sofi Tukker.
  12:12

„Na výběru kapel si necháváme každoročně velice záležet, tentokrát se nám nicméně podařilo vidět více než 80 procent vystupujících na vlastní oči naživo ještě před bookingem. Věřím, že i díky tomu jsme sestavili opravdu silný line-up, o čemž svědčí 19 Grammy a 68 nominací na toto hudební ocenění, které mají naši interpreti na kontě,“ říká k letošní dramaturgii umělecká ředitelka festivalu Colours of Ostrava Zlata Holušová.

„Nesmírně nás těší i obsazení řečníků na fóru Meltingpot. Hosté, kteří přijali naše pozvání, jsou kapacitami ve svých oborech a zároveň inspirativními lidmi s cenným know-how v oblastech, na něž se letos zaměřujeme. Kromě zdraví, dlouhověkosti a biohackingu jsou to vize pro budoucnost, rozličné pohledy na AI, ale i na měnící se společnost kolem nás. Nově navíc představíme intimní scénu pro sdílení příběhů a lidské moudrosti – Vypravěčský stan,“ dodává Zlata Holušová.

Na sedmi hudebních scénách vystoupí více než sedmdesát zahraničních kapel a přes třicet domácích jmen. Kromě množství zastoupených zemí je unikátní také výčet žánrů, mezi nimiž nechybí world music, rock, blues, pop, elektronika, neoklasika, punk, jazz, hip hop, soul, funk, reggae či dancehall.

„Baví nás objevovat zajímavá jména napříč různými hudebními žánry a obzvlášť velkou radost máme z umělců, které uvádíme v Česku vůbec poprvé. Při pohledu na aktuální line-up je takových kapel více než polovina, z hvězd jsou to Sam Smith, Khruangbin, James Blake, Bat For Lashes nebo Sean Paul,“ vypočítává dramaturg festivalu Filip Košťálek.

Dále na letošním ročníku, který se bude konat od 17. do 20. července v unikátní industriální oblasti ostravských Dolních Vítkovic, vystoupí zpěvačka Emilíana Torrini, jejíž has zní na soundtracku filmu Pán prstenů: Dvě věže, izraelská elektronická dvojice Infected Mushroom, skupina Bixiga 70 z brazilského Sau Paula a další.

Autor: