Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Česká televize dosáhla nejvyššího podílu na sledovanosti za 23 let. Poprvé ovládla i hlavní vysílací čas

Z pohádky Jak si nevzít princeznu foto: ČT

Diváci loni nejvíce vyhledávali program České televize. Tuzemský trh ovládla počtvrté v řadě. S průměrným celodenním podílem na publiku bezmála 33 procent šlo o její nejlepší výsledek od roku 1998. Lídrem byla nejen během dne, ale poprvé i v hlavním vysílacím čase.
  17:46

Hned dvanáct nejsledovanějších pořadů loňského roku si připsala rovněž  ČT. Štědrovečerní pohádku Jak si nevzít princeznu si nenechaly ujít téměř dvě třetiny diváků u obrazovek, historicky poprvé také zlákala přes milion lidí po odvysílání v rámci takzvané odložené sledovanosti. 

Druhým nejsledovanějším pořadem loňska byla následující štědrovečerní pohádka Tři oříšky pro Popelku s 2,7 miliony diváků, trojici roku 2021 uzavírá jeden z dílů úspěšného seriálu Zločiny Velké Prahy s bezmála dvěma miliony diváků.

ČT loni získala též vůbec nejvyšší náskok nad ostatními vysílateli za dobu měření sledovanosti. Podíl na trhu jí narostl v rámci celodenního vysílání přes 32 procent a v hlavním večerním čase na hodnotu 31,59 procent, což je nejvíce od roku 2007.

Z pohledu jednotlivých programů se dařilo zejména sportovnímu kanálu ČT sport a dětskému Déčku, které zaznamenalo druhý nejvyšší výsledek od počátku vysílání v roce 2013. Zpravodajský pořad Události denně sledovalo přes milion lidí, nejvíce za posledních patnáct let.

Novoroční start ČT vedle projevů politiků obstaral pátý díl minisérie Marie Terezie, který podle dat ATO – Nielsen Admosphere sledovalo 1,46 milionu diváků. Konkurenční filmy Harry Potter a kámen mudrců na Nově a Podfukářky na Primě se pohybovaly kolem půl milionu zájemců.

Autor: