Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

Czech Press Photo vyhrály Výtržnosti u soudu. Bodovali i fotografové MAFRA

Kultura

  19:58
Fotografie Romana Vondrouše z ČTK nazvaná Výtržnosti u soudu se podle poroty soutěže Czech Press Photo stala nejlepší fotografií loňského roku. Úspěch opět slaví i fotografové společnosti MAFRA. Petr Topič vyhrál se sérií Kyjev v noci kategorii Každodenní život. Anna Boháčová pak uspěla v Canon Junior Award.

Roman Vondrouš v sérii Výtržnosti u soudu, z níž vítězná fotografie loňského roku vzešla, zachytil desítky lidí, kteří přišli 26. července 2023 k Obvodnímu soudu pro Prahu 8 podpořit obviněné. Ti totiž pronásledovali a obtěžovali šéfa České lékařské komory Milana Kubka v době koronavirové pandemie.

„Nevypráví pouze o nás, ačkoliv je na ní vyobrazená česká a slovenská vlajka. Je to naléhavá zpráva o současné době, kdy se neustále stupňuje agresivita a radikální přístup k řešení složitých otázek. Skrytě osvětluje vzestup populismu, který si získává stále větší pozornost,“ uvedl k vítěznému snímku předseda poroty Petr Mlch.

„Veřejnost má často jasno ohledně toho, jak by měly být věci uspořádány, a tento trend není omezen pouze na nás, ale zahrnuje celou Evropu. Tyto jevy se stále více projevují a ovlivňují tak naši společnost v celosvětovém měřítku,“ dodal ještě.

Prohlédněte si všechny nominované na CPP 2023

Ocenění Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové získal David Neff z mediálního domu Seznam Zprávy za sérii boxerů na vozíčku.

Vítěz pak prozradil, že podobné situace nemá rád. „Někdy se totiž stane, že se situace vyhrotí a začne mela, jak tomu bylo i v tomto případě,“ uvedl Vondrouš. „Zpočátku to sice nevypadalo, že se přívrženci obžalovaných do potyčky zapojí, ale to se během pár minut změnilo a došlo k jejich střetu s policií, justiční stráží a následně i s těžkooděnci. Fotoreportérům pak nezbývá nic jiného než být opravdu co nejblíže i s potenciálním rizikem, že schytají nějakou tu ránu,“ pokračoval reportér.

Úspěchy sklidili i fotografové Topič a Boháčová

Opět bodovali i fotografové společnosti MAFRA: Petr Topič získal první místo v kategorii Každodenní život; porotu zaujal sérií Kyjev v noci. Fotografka Anna Boháčová pak obdržela cenu Canon Junior Award za fotografii Útok na Národní muzeum. Mladá fotografka tento týden navíc obdržela cenu za snímek měsíce.

Vondroušův vítězný snímek pochází ze stejnojmenné série, která skončila třetí v kategorii Aktualita. Tu vyhrál Martin Divíšek (EPA) se sérií Zemětřesení v Turecku. Fotograf Vondrouš skončil ještě třetí v kategorii Sport a druhý v kategorii Kultura.

Do 29. ročníku soutěže Czech Press Photo se přihlásilo 236 autorů z Česka a ze Slovenska, zaslali více než čtyři tisíce prací. Vítěze vyhlásili na slavnostním ceremoniálu v Národním muzeu. Ve zdejší Nové budově je ode dneška k vidění i výstava Czech Press Photo 2023, potrvá až do 31. července.

Czech Press Photo 2023 – výsledky

FOTO ROKU
Roman Vondrouš, ČTK / Výtržnosti u soudu

AKTUALITA
Martin Divíšek, EPA / Zemětřesení v Turecku

REPORTÁŽ
Lukáš Bíba, Economia, a. s. / Cesta prezidenta Petra Pavla na Hrad

KAŽDODENNÍ ŽIVOT
Petr Topič, Mafra, a. s. / Kyjev v noci

LIDÉ, O KTERÝCH SE MLUVÍ
Tomáš Benedikovič, Deník N / Robert Fico se vrací

UMĚNÍ A KULTURA
Jan Jirkovský / Alkehol

SPORT
Petr David Josek, AP / MS ve fotbale, Katar, prosinec 2023

PORTRÉT
Milan Jaroš, Respekt / I my jsme měli zmizet v Rusku

ČLOVĚK A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Michal Fanta, HZS ČR / Požáry Řecko

CZECH PHOTO JUNIOR 2023

Kategorie mladší žáci
Daniela a Kristýna Tkáčiková / Světlo a teplo pro Ukrajinu

Kategorie starší žáci
Antonín Martin Šimáček / fotografie ze souboru „Vidím“

Kategorie střední školy
Klára Mia Krečmerová / Romská svatba

ZVLÁŠTNÍ CENY:

    • Novinkou letošního ročníku je cena Českého rozhlasu – Radiožurnál, kterou získala Majda Slámová za sérii Ruský raketový útok na obytný dům v ukrajinském Dnipru.
    • Canon Junior Award pro mladou autorku získala Anna Boháčová z mediálního domu Mafra, a. s., za snímek nepokojů před Národním muzeem.
    • Ocenění Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové získal David Neff z mediálního domu Seznam Zprávy za sérii boxerů na vozíčku.
    • Cenu Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) získala Jana Plavec za dokumentování ukrajinských pěstounských rodin.
    • Speciální stipendium ČTK pro mladého autora do 26 let získal Michal Zelinka za snímek z inaugurace nového prezidenta Petra Pavla.
    • Ve spolupráci se společností Samsung byla udělena cena Lukáši Kaboňovi za sérii s názvem Turnaj Pro Tour kategorie Elite v plážovém volejbalu v Ostravě.

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...