Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Dánsko chystá svoji verzi seriálu Koruna. Hrdinkou bude královna Margrethe

Dánská královna Margrethe II. na ostrově Lilleoe (31. srpna 2022) foto: Reuters

V Dánsku se připravuje obdoba populárního seriálu Koruna, jehož hlavní hrdinkou bude královna Margrethe II. Záměr ohlásili producenti týden poté, co panovnice po více než půl století na trůně abdikovala a předala vládu svému synovi Frederikovi.
  9:17

Seriál nazvaný Af Guds näde (Z boží milosti) připravuje tamní stanice TV2 a společnost Sam Productions, která stála i za úspěšným seriálem Vláda.

Původní britský seriál Koruna na streamovací platformě Netflix sledoval osudy britské královské rodiny od nástupu královny Alžběty II. na trůn až po sňatek prince Charlese (současného krále Karla III.) s Camillou Parkerovou-Bowlesovou. Poslední, šestá série Koruny měla premiéru loni před koncem roku. Jeho dánská odnož má začínat narozením pozdější královny Margrethe v roce 1940 a bude vyprávět osudy členů vládnoucího rodu a královského dvora. Vysílat by se mohl od příštího roku.

„Jako malá princezna nebyla předurčena k tomu stát se královnou, ale časy se změnily a byla z ní skvělá panovnice. Teď nastala chvíle ten nádherný příběh vyprávět a nahlédnout díky němu tam, kam jsme dříve nahlédnout nemohli,“ uvedla výkonná producentka Meta Louise Foldagerová Sörensenová.

V době narození Margrethe byly ženy z nástupnictví vyjmuty, změna dánské ústavy ale nakonec znamenala, že po smrti krále Frederika IX. se jeho dcera mohla v roce 1972 ve svých 32 letech ujmout vlády.

Margrethe II. svou abdikaci překvapivě ohlásila na Silvestra, o dva týdny později se vlády ujal její nejstarší syn, nyní král Frederik X.

Autoři: ,

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....