Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Denzel Washington v závěrečné části filmové série Equalizer zhmotňuje sen všech ostražitých seniorů

Stále ve formě. Denzel Washington (vpravo) v roli mstitele. foto: Falcon

Recenze
Začalo to před devíti lety, když bývalý člen elitní americké vojenské jednotky nedošel zaslouženého odpočinku v utajení, protože mu to nedovolilo jeho svědomí a smysl pro spravedlnost. Robert McCall (Denzel Washington) tehdy ve snímku Equalizer nastoupil cestu osamělého bojovníka, která ho ve třetím (a dle názvu posledním) dobrodružství zavedla až na jih Itálie.
  5:00

Tam se po utrpěném zranění ocitá v malebném přímořském městečku jménem Altamonte v péči místního lékaře Enza a jeho přátel – čestného mladého policisty Gia, sympatické servírky Aminah nebo prodavače ryb Angela. McCall je nadšen, hltá plnými doušky místní srdečnou atmosféru, v níž se sousedé po večerech scházejí a smějí se komediím pro pamětníky, jež si promítají na stěny domů.

EQUALIZER 3: POSLEDNÍ KAPITOLA

USA 2023

Režie: Antoine Fuqua

Hrají: Denzel Washington, Dakota Fanning ad.

Premiéra 31. 8.

Šťastný příchozí už není jen návštěvník krmený turistickou pizzou, místní ho vzali mezi sebe a Aminah mu prozradila, co tu opravdu jedí místní gurmáni (kebab). Idylu ovšem záhy pokazí množící se známky, že komunitu svírá strach z mafiánů. McCall původně vyrazil na Sicílii za jiným posláním, které stále trvá (totiž zneškodnit gang pašeráků drog napojený na teroristy), teď mu ale přibyl další úkol. Postarší Američan na výletě musí zachránit své nové italské přátele a osvobodit je od zakořeněných místních nešvarů.

Naštěstí nic z toho není velký problém, hrdina v podání bezmála sedmdesátiletého Denzela Washingtona každého snadno přepere a vystraší. Zanechává za sebou impozantně nelítostné výjevy vykonané spravedlnosti a není nikdo, kdo by jej zastavil. Ještě přitom také stihne pomoci v kariérním postupu mladé pracovnici CIA, kterou kontaktoval v záležitosti drogového gangu a učinil z ní svou spojenkyni.

Scenáristovi Richardu Wenkovi a režisérovi Antoinu Fuquovi se podařilo nashromáždit solidní sbírku kýčovitých klišé a bujných fantazií, jejichž mix připomíná vzrušující sen amerického penzisty, který si dal před spaním těžké jídlo a podíval se na zprávy.

Ani tentokrát nicméně nelze Equalizeru upřít efektně propracované provedení akčních scén: jejich enormní brutalita jde na hranu, někdy je přitom skryta před přímým pohledem či zobrazená až skrze své následky, o to je její emocionální a estetický dopad silnější. Spolehnutí je stále také na to, že Denzel Washington je sympaťák, jemuž nelze nefandit. Ovšem souboj, který tu svádí s absurditou celé věci, je přece jen trochu nad jeho síly.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!