Úterý 7. května 2024, svátek má Stanislav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Devadesátky v plné kráse. Šestidílná série připomíná proslulé kriminální případy z 90. let

Setkání v Discolandu. Michal Novotný jako podnikatel Ivan Jonák a Ondřej Sokol v roli vyšetřovatele Františka Tůmy. foto: ČT

Recenze
Některé epochy lze – více než jiné – charakterizovat skrze zločiny, které v nich byly páchány. Bezpochyby to platí pro 90. léta, kdy kýžený příchod politické svobody zároveň uvolnil stavidla nevídanému množství i druhům kriminality.
  13:00

Filmaři se k tehdejším drastickým mordům a bizarně organizovanému zločinu opakovaně vracejí: například Jiří Svoboda natočil v roce 2005 Sametové vrahy, v roce 2013 Petr Nikolaev Příběh Kmotra inspirovaný osudem mafiána Františka Mrázka. Nedávno měl premiéru Případ Roubal, jejž natočila Tereza Kopáčová pro streamovací platformu Voyo.

Aktuální příspěvek České televize s názvem Devadesátky těží z cenné výhody, že jeho scenáristou je kriminalista Josef Mareš, který k policii nastoupil právě na počátku 90. let. Zabýval se převážně vyšetřováním vražd včetně například sledovaného případu Ludviky Jonákové. Své pozdější zkušenosti z vedení pražské mordparty posléze promítl do úspěšného seriálu Případy 1. oddělení (2014), na jehož scénářích se podílel s Janem Malindou.

DEVADESÁTKY 1, 2/6

Premiéra 9. 1. ve 20.10 na ČT1

Nyní se coby hlavní scenárista (za spolupráce Matěje Podzimka) vrací do doby svých začátků a dopřává divákům setkání s mladšími verzemi některých postav z Případů 1. oddělení. Autobiograficky střižený Tomáš Kozák, kterého hrál Ondřej Vetchý, se tu objevuje jako začínající vyšetřovatel v podání Kryštofa Bartoše. Prim ale zatím hraje někdo jiný: zkušený rutinér Václav Plíšek (Martin Finger, v pozdější podobě jej ztvárnil Bolek Polívka) a jeho parťák František Tůma (Ondřej Sokol).

Panoptikum ožívá

Hlavní trumf Devadesátek, totiž policejně střízlivý pohled na známé případy a figury, je zároveň jejich limitem. Jak kauzy dopadly (v prvních dvou dílech se rozplétá mj. zmiňovaná vražda manželky podnikatele Ivana Jonáka), pamětníci a zájemci o onu dobu dost dobře vědí. Včetně toho, že některé případy (jako vražda Františka Mrázka) objasněny nebyly. 

František Mrázek

Spíše než na samotné vyřešení záhady se tedy musí vyprávění zaměřit na proces vyšetřování, na situaci policistů v oné turbulentní době a na kolorit, který tehdy doprovázel podnikání za hranou zákona. To se seriálu daří dobře, počínaje výmluvnými sestřihy dobových momentek na počátku každého dílu. Atmosféru působivě navozují účelně vybraná a dotvořená prostředí, vozový park a pochopitelně kostýmy: s rozličnými variantami tehdejších svetrů si mohla kostýmní výtvarnice Andrea Králová doopravdy vyhrát.

V plné kráse tu ožívá proslulý Discoland Sylvie a hlavně jeho majitel Ivan Jonák, kterého (nejen díky masce) dokonale ztvárnil Michal Novotný. Přesvědčivé výkony podávají i představitelé jednotlivých vyšetřovatelů: Martin Finger jako reptající, ale nepostradatelná a profesně poctivá „stará struktura“, Ondřej Sokol jako jeho pružnější kolega i Kryštof Bartoš coby ambiciózní mladý muž na startu pracovního i rodinného života. Režisér Peter Bebjak vypráví příběh Divokého Východu s menším důrazem na efekt, než je u něj obvyklé, přesto stále nápaditě – také díky práci kameramana Martina Žiarana.

Není to samozřejmě vyčerpávající portrét „devadesátek“, i tak ale tohle ohlédnutí stojí za to.

Autor:

Vyřešte nespavost svých dětí
Vyřešte nespavost svých dětí

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...