Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Na co do divadla

Dirigent Marek Štryncl a Musica Florea uvedou v Praze dvě představení

Lékař oční. Zpěvohru Václava Jírovce uvidí i pražští diváci foto: MUSICA FLOREA

Ve dvoraně budovy HAMU na Malostranském náměstí se 13. 7. bude konat novodobá premiéra raně romantické zpěvohry Lékař oční Vojtěcha Matyáše Jírovce. Dirigent Marek Štryncl a Musica Florea uvedou v Praze dvě představení.
  14:00

V neděli 16. 7. je připravený komponovaný program Na dvoře Krále Slunce aneb Barokní dostaveníčkos hudbou a tancem, který diváky přenese do Francie za časů vlády krále Ludvíka XIV. Zpěvohra Lékař oční představí osobní dramata se šťastným až pohádkovým rozuzlením, která vzdávají hold nově vznikajícímu oboru očního lékařství. Scénické podoby díla se ujme skladatel, umělecký vedoucí Ensemble Damian a impresário kočovného divadla Theatrum Schrattenbach Tomáš Hanzlík.

Ten v touze po dosažení co nejvěrnější iluze nálady biedermeieru využil kopie nástěnných maleb malíře Josefa Navrátila. Pracoval také s dobovou romantickou gestikou, pohybovými zvláštnostmi i poznámkami v libretu.

„Zpěvohra mi svou poetikou připomíná film Tajemný hrad v Karpatech, a to hlavně díky operně sentimentálnímu ději a roztomile archaickému jazyku Josefa Krasoslava Chmelenského. Žánrově je to tedy retrokomedie,“ vysvětlil Hanzlík. V hudební interpretaci ansámbl zohlední autentické dobové ornamenty a výrazové prostředky typické pro období mezi klasicismem a romantismem.

Druhý z večerů na scéně Florea Theatrum okouzlí krásou a lehkostí barokního tance, zpěvu a hudby. Režisérka Hana Slačálková a její soubor Baroque Balance vyšla z autentických choreografií a využívá i dobové kostýmy. „Kromě dvou tanců jsem vše autenticky zrekonstruovala dle Beauchamp-Feuilletovy taneční notace. Díky tomuto pokladu víme poměrně přesně, jak tance vypadaly,“ dodává Slačálková.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!