Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Umělci z 12 zemí světa a mnohem víc. Na co se těšit na divadelním festivalu v Hradci?

Divadelní festival Regiony se odehrává na mnoha scénách i v hradeckých Žižkových a Šimkových sadech. (24. června 2022) foto: Martin Veselý, MAFRA

Divadelní festival Regiony začíná v Hradci Králové 23. června a potrvá do konce měsíce. Nabídne na tři stovky divadelních, hudebních a doprovodných produkcí z české i mezinárodní scény – od činohry, alternativního a loutkového divadla, tance, performance až po koncerty a diskuse.
  5:00

Pořadateli 28. ročníku jsou Klicperovo divadlo, Divadlo Drak a kulturní neziskovka kontrapunkt. Společným tématem festivalu je tentokrát Rituál.

„Samotný festival je rituálem svého druhu a pro ten hradecký, který tradičně znamená rozloučení s divadelní sezonou, to platí dvojnásob. A aniž bychom si to často vůbec uvědomovali nebo tomu věnovali pozornost, z nejrůznějších rituálů se skládá i náš běžný, každodenní život. Proto jsme se rozhodli právě na rituály a ritualitu letos zvlášť zaměřit a hledat v nich inspiraci, zdroj radosti i poznání,“ vysvětluje ředitel Divadla Drak Tomáš Jarkovský.

Festivalová mapa zahrnuje 37 míst v historickém centru Hradce Králové a jeho přilehlém okolí a v programu vystoupí umělci 12 evropských zemí. O úvodní představení festivalu se postará Staatstheater Kassel z Německa, který představí variaci na Kafkovu Proměnu.

Chorvatské Gradsko kazalište Marina Držića Dubrovník přiveze inscenaci Hamlet – záznam zločinů jedné monarchie a maďarské Studio K Színház nabídne inscenaci Katynka z Heilbronnu. Na scénách Divadla Drak bude hrát Teatr Arlekin z Polska s inscenací Rutka, dánské divadlo Madam Bach s inscenací Jsi tady či slovinské Lutkovno gledališče Ljubljana s neobvyklým představením Tunel. Hosty budou i španělská umělkyně Andrea Diáz Reboredo či novocirkusový francouzský soubor Cie SCoM.

Vrcholem zahraničního programu na scénách Draku budou inscenace Transfiguration francouzského interdisciplinárního umělce Oliviera de Sagazana a Stav ohrožení norského Transiteatret Bergen. Široký je i výběr českých divadel a souborů: Provázek, Divadlo Petra Bezruče, Divadlo Na zábradlí, Jihočeské divadlo České Budějovice, Naivní divadlo Liberec a další. Tradičním hostem festivalu je i La Putyka, která odehraje v letním kině Širák představení Boom, v němž se setkávají umělci z Cirku La Putyka a kyjevské cirkusové a divadelní akademie.

Poprvé ve své historii představí Regiony premiéru autorského projektu, který vzniká přímo pro festival. Autorem projektu K Prameni je Jakub Gottwald. Tato interaktivně didaktická performance je poctou původním obyvatelům Ameriky, památníkem křivd na nich po staletí páchaných. Je to poklona jejich vytrvalosti, kultuře, vztahu k přírodě a vlastnímu životu s ní.