Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Když si lidé přestávají uvědomovat ideologii, ve které žijí. Soubor Lachende Bestien se stěhuje a uvádí novou hru

Soubor Lachende Bestienu vádí v úterý inscenaci hry Romana Sikory Jako lvi aneb Sestup a vzestup pana B. v režii Michala Háby foto: divadlox10.cz

Nezávislý divadelní soubor Lachende Bestien, který existuje od roku 2011, bude nyní uvádět své inscenace v novém působišti, v Divadle X 10, které sídlí na Národní třídě v suterénu bývalého Ústředí lidové umělecké tvorby. Jako první premiéru zde soubor uvede v úterý inscenaci hry Romana Sikory Jako lvi aneb Sestup a vzestup pana B. v režii Michala Háby.
  5:00

Jako lvi podle tvůrců sleduje příběh kdysi úspěšného bankéře, který se z vrcholu společenského žebříčku propadne až na samé dno dnešní společnosti. Ani mezi bezdomovci v pražských ulicích však jeho podnikavý duch nezahálí a pan B. dál žije dle svých osvědčených životních zásad.

„S nadsázkou říkám, že Jako lvi jsou vlastně podobenstvím o hegemonii neoliberalismu. Tedy o přítomnosti ideologie natolik dominantní a všudypřítomné, až si jí lidé přestávají uvědomovat a považují její hodnoty za „přirozené“. Pro pana B. jsou tak dravost, soutěživost a ziskovost natolik zásadní hodnoty, že se jich nevzdává, ani když propadne až na samé sociální dno,“ komentuje své pojetí režisér Michal Hába.

A dramaturgyně Veronika Linka k této koncepci dodává: „Právě pád na úplné dno společnosti nebo balancování na hranici chudoby jsou palčivými problémy současnosti. Jen v Česku se týkají kolem milionu lidí. A problém s náklady na bydlení má už i střední třída. V takové době má uvedení textu Romana Sikory ohromný smysl…“

Lachende Bestien v Jako lvi dále rozvíjejí svůj inscenační styl, kdy témata dneška demonstrují s brechtovským nadhledem a nemilosrdným humorem. V díle Romana Sikory nacházejí značné ideové i výrazové shody, takže se scházejí již na druhém projektu. První spoluprací Sikory a souboru byl Zámek na Loiře, který Michal Hába nastudoval ve Venuši ve Švehlovce, kde měl soubor dosud rezidenční sídlo.

Hlavní postavu Pana B. hraje Kryštof Bartoš, který s Lachende Bestien spolupracoval již na Nepříteli lidu uvedeném v Divadle Komedie. Dále hrají Mark Kristián Hochman, Ondřej Jiráček a Jindřich Čížek, který je tradičně i autorem hudby. Výpravu vytvořila scénografka Adriana Černá, dramaturgyně a produkční nové inscenace je Veronika Linka.

Autor: