Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Psát o tom, co nás přesahuje. Jana Patočková celý život nasazuje laťku divadelní kritiky


Jana Patočková | foto: Archiv

Premium Recenze
Musíme si považovat osobností, které se mohou vykázat celoživotní morální integritou své práce a upřímným zanícením pro svou práci. Teatroložka Jana Patočková, jejíž studie a kritiky nyní vydal Divadelní ústav pod názvem Svět na divadle ukázat, a celý…, k takovým lidem patří. Výbor z textů věnovaný především divadlu dramatu je skvělé čtení, skoro by se dalo říct manuál divadelní kritiky pro začínající, ale i pokročilé.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Životní krédo Jany Patočkové se vždy opíralo o etické hodnoty, ať už jí to během let stálo cokoliv včetně toho, že přišla o milovanou práci. Absolventka divadelní vědy a dramaturgie na pražské DAMU krátce po studiích působila v kolínském divadle.

Pak se stala členkou redakce časopisu Divadlo, který stále patří mezi nejlepší odborná periodika svého druhu a svým způsobem představoval teoretickou základnu pro mimořádně se rozvíjející moderní české divadlo v šedesátých letech. Jana zde působila osm let od roku 1963 až do zákazu časopisu v roce 1971. Byla obklopena výtečnými kolegy od kterých, jak nikdy neopomněla zdůraznit, se měla co naučit.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...