Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Divokej Bill oslavil 1000. koncert, s Kabáty

Kultura

  15:06
ÚVALY U PRAHY - Obrovský zájem diváků vyvolal jubilejní 1000.koncert kapely Divokej Bill, který se dnes uskutečnil v Úvalech u Prahy, kde populární skupina vznikla a má svoji zkušebnu. Před branami házenkářského areálu Sokola Úvaly, kde se vystoupení uskutečnilo, zůstaly stovky zájemců o lístek, dovnitř se podle pořadatelů dostalo 3000 lidí.

Ouvalskej bigbít - Divokej Bill

Oslavenci představili množství hostů včetně oblíbených rockerů ze skupiny Kabát. Na úvod večera se v krátkém vystoupení představil desetinásobný mistr republiky v mototrialu Miroslav Lisý. Jako hudební předskokani program uvedli šumperští Koblížci.

Jako první zazněla skladba Půl pátý ráno vycházející z úvalských realit, kterou doprovodil les tleskajících rukou. Jednu z prvních písní s názvem Archa vystupující věnovali hokejistům Jaroslavle, kteří ve středu zahynuli při leteckém neštěstí.

Vystoupil Michal Hrůza nebo Medvěd 009

Mezi množstvím vystupujících hostů, kteří si sami vybrali píseň z repertoáru Divokýho Billa, se například objevila Aneta Langerová ve skladbě Stromy a společně s členy kapely Škwor v hitu Malování. Se spřízněnou skupinou Medvěd 009 si Billové zahráli Unisono, Michal Hrůza zahrál na kytaru ve Znamení a za velkého jásotu přítomných dorazili pogratulovat i členové Kabátu.

O skupině

Osmičlenná skupina vznikla v roce 1998 v Úvalech u Prahy.

Dosud vydala pět alb - Propustka do pekel (2000), Svatá pravda (2001), Mezi nima (2003), Divokej Bill (2006) a Mlsná (2009) a dvě živé nahrávky Lucerna Live (2004) a Rock For People (2007).

Letos ještě vydala výběr hitů Unisono.

Skupina hraje mix folku, rocku a keltské hudby. Patří mezi nejpopulárnější kapely v zemi. V loňské anketě Český slavík byla v kategorii skupin třetí.

"Když jsem odjížděl takhle pozdě z domu, moje žena plakala," prozradil v žertu zpěvák Josef Vojtek, že si přichystali skladbu Plakala.

Koncert měla zakončit starší skladba Rozárka, ale publikum si vyžádalo další přídavky včetně dalšího velkého hitu Asi takovej pocit, jejíž refrén si publikum zazpívalo. "Chuligáni, máme vás rádi," rozloučil se s nadšenými příznivci lídr kapely Vašek Bláha.

Divokej Bill navštíví ještě Slovensko

Tisícím koncertem Divokej Bill završil letošní koncertní činnost v České republice a zavítá už jen na Slovensko. Na tuzemských pódiích se kapela objeví až koncem roku 2012.

ČTĚTE VÍCE:

"Dáme si pauzu a potom překvapíme lidi naší nejlepší deskou. Ale kdy to bude, to je ve hvězdách. Chceme hlavně pohodu, vystoupit z toho kolečka koncerty - deska - koncerty - deska, a nabrat sílu pro pořádný tah na bránu," podotkl před časem Bláha. Zdůraznil, že pauza v žádném případě neznamená, že by kapele, která za dobu své existence prodala přes 100.000 desek a odehrála i dvě krátká evropská turné coby support žánrově i lidsky spřízněných britských Levellers, hrozil rozchod.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!