Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Do Prahy zavítají Massive Attack

Kultura

  7:29
PRAHA - Do Prahy přijedou na podzim koncertovat Massive Attack. Triphopová formace z Bristolu Vystoupí 3. listopadu v prostorách velkého sálu Lucerny. Vstupenky jsou k dispozici za 995 Kč v sítích Ticketpro.

Massive Attack foto: Archiv Live Nation

U zrodu kapely v roce 1988 stáli Robert Del Naja (3D), Grant Marshall (Daddy G) a a Andrew Vowles (DJ Mushroom);
původně však fungovali jako seskupení The Wild Bunch. Hned jejich první album se stalo důležitým mezníkem v dějinách taneční hudby. Vyšlo v roce 1991 pod názvem Blue Lines a Masive Attack na něm představili mix hudebních stylů jako jazz, hip hop, rock nebo soul, a dali tak vzniknout novému hudebnímu stylu označovaného jako trip hop.

Massive Attack: Teardrop

Novinka pod názvem Protection vyšla až v září 1995, jako předzvěst vydala kapela singl Sly, a přinesla s sebou hity jako Karmacoma, ve které hostuje Tricky, nebo Protection, kde zas pro změnu hostuje Tracy Thorn. Kritika opět nešetřila superlativy a album bylo dokonce ověnčené řadou cen.Na následovníka Protection si hudební svět musel ještě počkat. Lačným fanouškům kapela předhodila pouze remixové album No Protection. Skladby opatřil dubovým hávem Mad Profesor. V mezidobí Massive Attack spolupracovali například s Madonnou na skladbě I Want You.

Návrat na výsluní
Skladbou Rising Son, vydanou v létě 1997, předznamenali návrat na výsluní, které jim přinesla jejich nejtemnější nahrávka Mezanine. Ta se k hudební veřejnosti dostala až 12. května 1998. Mimo jiné obsahuje i píseň Teardrop, která patří k nejúspěšnějším skladbám v historii kapely a kterou, krom dalších dvou písní na desce, opatřila svým vokálem Elizabeth Frasser z Cocteau Twins.

Dále se na albu podíleli i stálý spolupracovník Horace Andy nebo Sarah Jay. Jako obvykle byla kritika i fanoušci nadšeni a album si vysloužilo pět nominací na Brit Awards. Titul 100th Window vyšel až v novém tisíciletí, konkrétně v březnu roku 2003. Krom stálých spolupracovníků se na desce objevila i skladba Speciál Cases s rebelkou Sinead O’Connor. Nahrávka je poslední řadovou deskou Massive Attack.

Massive Attack: Live With Me

Kapela poté dala vzniknout pouze dvěma soundtrackům, a to k fi lmům Danny the Dog (2004) a Bullet Boy (2005). Svou dosavadní tvorbu Massive Attack rekapitulovali v roce 2006 pod názvem Collected a u této příležitosti nechali vzniknout nové skladbě Live With Me. Na letošní rok je plánovaná novinka LP5.

Autoři:

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...