Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Do pražské Lucerny přijedou The Pixies. Skoro celí

Kultura

  15:15
PRAHA - Pražský koncert slavné kapely se uskuteční 10. října ve velkém sále pražské Lucerny. Bohužel bez zakládající členky Kim Deal, která se letos na jaře rozhodla skupinu opustit.

The Pixies foto: Reprofoto

Dlaždiči alternativního rocku

The Pixies vznikli v roce 1985 v Bostonu, jsou označováni za nejvlivnější průkopnickou kapelu hudebního alternativního rocku druhé poloviny osmdesátých let. Jejich pět studiových alb a prvních šest let společného vystupování vydláždilo cestu ke slávě skupinám jako je Nirvana, Radiohead a Pearl Jam.

Rozpadli se už v roce 1993. Jako mnozí jiní ale The Pixies po delším čase usoudili, že by nemuselo být od věci rozdmýchat plamen někdejší slávy: v dubnu 2004 se sešli k úspěšné sérii koncertů, od té doby s přestávkami znovu vystupují. V roce 2006 zahráli i ve vyprodaném Paláci Akropolis v Praze.

Kim za Kim

V květnu 2013 Pixies oznámili, že se zakládající členka Kim Deal rozhodla skupinu opustit. Black Francis, Joey Santiago a David Lovering zároveň dali najevo, že Kim bude mít v kapele i nadále své místo. Současně Pixies oznámili, že i přes Kimin odchod jsou připraveni vyrazit na další turné: nahradí ji jiná Kim, hráčka na basovou kytaru Kim Shattuck. 

Šňůru kapela zahájí 29. září v Paříži. "Bude to začátek dalšího turné po zhruba dvou letech a umožní Pixies předvést na pódiích něco, co prakticky nemohli po dlouhých dvacet let – v premiéře zahrát nové písničky, první nový hudební materiál od desky Trompe le Monde z roku 1991," slibují garanti pražského koncertu z agentury DSmackU.

Autor: