Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Planeta Praha: v hlavní roli krčští mufloni, či slípka zelenonohá, která o své místo v Praze svádí tuhý boj

Snímek z dokumentu Planeta Praha foto: Aerofilms

Hlavní město Česka jako domov muflona obecného, slípky zelenonohé, roháče obecného nebo otrokářských mravenců představuje dokument Planeta Praha.
  12:00

PLANETA PRAHA

Režie: Jan Hošek

Premiéra 4. 8.

Rozhodně nevyplýtváme populárně naučnému snímku režiséra Jana Hoška všechny poutavé informace, když připomeneme skutečnost, že muflon obecný je s největší pravděpodobností zdivočelá ovce domácí – přihodilo se to na Korsice a Sardinii, kam si je lidé v mladší době kamenné dovezli. Dějinný oblouk přesahující osm tisíciletí pak jedno mufloní stádo přivedl do areálu pražské Thomayerovy nemocnice, kde navíc dochází k jeho unikátní koexistenci se strakou obecnou – dalším druhem, který se v současné Praze výrazně prosazuje.

Podobných „všedních“, ale zároveň udivujících odhalení je dokument plný. Účinkuje v něm více než padesát živočišných a rostlinných druhů, do hlavních rolí se ovšem propracovalo jen několik skutečných hvězd. Vedle krčských muflonů je to zejména nezdolná slípka zelenonohá, která musí o své místo v pražské přírodě svádět tuhý boj s konkurenty i s vlastními limity.

Mesiáš je rozměrná reflexe celého Kristova života. Inscenace připravená pro otáčivé hlediště je velkolepá

„Ve finále jsme ze zvířat vybírali pokud možno typické zástupce nějaké životní strategie, která jim pomáhá přežít ve městě. Někteří mají to štěstí, že na svých zvycích nemusejí skoro nic měnit, jiné druhy se zase dokážou novému prostředí velice pružně přizpůsobit. A tuhle pestrost jsme chtěli ukázat i ve filmu,“ uvádí režisér. Nechybí ani objevný pohled do světa pražských rostlin, který zejména v železničních areálech nabízí přímo exotiku.

Dokument navazuje na úspěšný snímek Planeta Česko, který v roce 2017 natočil Marián Polák a režisér současného filmu Jan Hošek se podílel na jeho scénáři. Oproti prvnímu filmu má Planeta Praha pochopitelně menší záběr, je to však spíš ku prospěchu věci, snímek působí kompaktněji a přehledněji. Má také zřetelněji vymezené téma, i když tady by možná rozšíření neškodilo: byť nepomíjí překážky, které metropole pro přírodu představuje, je Planeta Praha spíše obdivným (a pro diváky pohodlným) pohledem na životaschopnost jednotlivých zvířat a rostlin než varováním před tím, co je ohrožuje. Snad je to proto, že ve velkoměstě lze každý projev přirozeného života považovat za výhru. S dobromyslně pronášeným komentářem Jiřího Macháčka je Planeta Praha příjemnou výzvou k důkladnějšímu pozorování světa kolem sebe, ať už v Praze, nebo kdekoliv jinde.

Autor: