Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej
130 let

Lidovky.cz

Dokument Urbanized chce měnit města. I ta česká

Kultura

  14:00
PRAHA - Film Garyho Hustwita má ambici inspirovat městské politiky, architekty a projektanty i běžné obyvatele ke zlepšení prostředí, v němž žijí.

Z filmu Urbanized (Peking) foto: Aerofilms

V sobotu 26. května od 19 hodin se v pražském Světozoru odehraje premiéra filmu Urbanized následovaná skvěle obsazenou debatou, jež bude součástí festivalu reSITE.

Z New Yorku přijede hlavní městský designér Odboru územního plánování Alexandros E. Washburn. Revitalizace newyorské nadzemní dráhy je ve filmu jedním ze stěžejních příkladů zdařilého zásahu do městské architektury. Partnery do diskuse mu budou architekt Craig Dykers, působící ve významném architektonickém ateliéru Snøhetta v Oslu a v New Yorku, a hlavní město Praha bude v debatě reprezentovat náměstek primátora Tomáš Hudeček. Debatu, která bude tlumočena do češtiny a angličtiny, bude moderovat Adam Gebrian, architekt, teoretik a popularizátor architektury.

Smíšené město

Reřisér Gary Hustwit natočil celou trilogii filmů o designu a v nejnovější filmové eseji Urbanized, premiérově uvedené na festivalu v Torontu, se zaměřil na tu oblast designu, která nejcitelněji vstupuje do života lidí.

Všímej si, inspiruj a vyhraj:

Nejen architekti a politici, ale i běžní obyvatelé mají možnost zapojit se do diskuse v anketě Lidových novin, serveru Lidovky.cz a Aerofilms a soutěžit o hodnotné ceny.

Fotografie na téma úspěšných městských architektonických zásahů či naopak zanedbaných a nefunkčních lokalit, které volají po nápravě, je možné i s krátkým komentářem zasílat na adresu soutez@lidovky.cz . Tři nejpodnětnější příspěvky budou vyhlášeny na premiéře filmu 26. května v kině Světozor a celkem 13 příspěvků bude oceněno.

VÍCE O SOUTĚŽI ZDE

„Rozhodl jsem se, že se zaměřím na specifické problémy, jimž čelí všechna města (bydlení, doprava, veřejný prostor, udržitelnost atd.) a budu se soustředit na projekty v různých městech, které se na tyto problémy zaměřují. Z oněch projektů bychom mohli vytvořit jakési smíšené město a představit novátorské myšlení profesionálů i řadových občanů,“ přibližuje tvůrce svůj záměr. Svědectví filmu je komplexní a optimistické zárověň.

„V budoucnosti čeká města tolik výzev: masivní urbanizace a nárůst populace, vytváření sociální spravedlnosti, ekonomický rozvoj, prevence proti katastrofám a řešení následků katastrof. Nemáme na výběr, musíme se pokusit přijít s lepšími odpověďmi na takové výzvy,“ dodává Gary Hustwit.

Autor: