Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej
130 let

Lidovky.cz

Dům Anny Frankové vystaví všechny tři její deníky

Kultura

  18:43
AMSTERDAM - Všechny deníky a další písemnosti židovské dívky Anny Frankové, která se ve věku 15 let stala obětí nacistické vyvražďovací mašinérie, budou od 1. listopadu nastálo vystaveny v jejím muzeu - Domu Anny Frankové v Amsterodamu. U příležitosti pátečního 80. výročí Annina narození to dnes oznámil nizozemský ministr kultury Ronald Plasterk.

Anna Franková foto: Annefrank.orgReprofoto

Oznámení předcházel podpis dohody mezi ministerstvem kultury, institucí, jíž Annin otec její písemnosti odkázal, a nadací, která spravuje její muzeum, o stálé zápůjčce těchto písemností muzeu.

Muzeum je v domě, kde se Anna Franková s rodiči a sestrou a později s dalšími čtyřmi Židy během války skrývala a kde své deníky psala. V roce 1944 byl jejich úkryt prozrazen a všichni byli posláni do koncentráků. Přežil jen Annin otec. Anna zemřela v roce 1945 na tyfus v Bergen-Belsenu.

Její deníky v bytě objevila jedna přítelkyně její rodiny. Knižně vyšly poprvé v roce 1947 a od té doby byly přeloženy do více než 70 jazyků. "Deníky Anny Frankové a její (další) písemnosti se teď vrátí tam, kde byly napsány," řekl dnes ministr Plasterk.

V muzeu byl dosud vystavován jen jeden z jejích tří deníků. Teď bude pro všechny tři a pro další písemnou pozůstalost zvlášť upraven jeden sál muzea.

Navštivte: www.annefrank.org

Autor: