Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Jen se hádej, Až na vrcholky hor. Zemřel autor legendárních písní Gotta i dalších

Ve věku 81 let po dlouhé nemoci zemřel v neděli textař Eduard Krečmar. (9. listopadu 2017) foto: Profimedia.cz

Ve věku 81 let po dlouhé těžké nemoci zemřel v neděli textař a libretista Eduard Krečmar, autor hitů pro řadu hvězd tuzemské populární hudby. Otextoval mimo jiné písně Karla Gotta, Petra Nováka, Jitky Zelenkové či Mikiho Volka. Společně s Pavlem Vrbou napsal recitál Listy důvěrné pro Martu Kubišovou, Helenu Vondráčkovou a Václava Neckáře v divadle Rokoko.
  9:28aktualizováno  9:31

Informoval o tom z pověření rodiny moderátor Martin Hrdinka. „Napsali jsme spolu úspěšné muzikály Jack Rozparovač a Don Juan a prožili mnoho krásných dní. Jeho texty slýcháme ze všech rádií každý den a bude tomu tak ještě dlouho, protože jich napsal hodně,“ sdělil Hrdinka.

Na Ochranném svazu autorském (OSA) má Krečmar zaregistrovaných 1 684 textů.

Mezi Krečmarovy nejznámější texty patří Až na vrcholky hor, Boty proti lásce, Malinká či Jen se hádej. Nejčastěji spolupracoval se skladatelem Angelem Michajlovem. Psal také texty písní k filmům - Bylo čtvrt a bude půl, Metráček, Tvář pod maskou, Údolí krásných žab či Zlatovláska.

Věnoval se i tvorbě pro děti, zejména na zvukových nahrávkách se skladatelem Zdeňkem Bartákem, a divadlu. Svými texty opatřil divadelní muzikály - Pomáda, Babylónská věž, Náměsíční sonáta, Klec bláznů, Kristián či Kocour v botách. Je také autorem českých textů k animovaným filmům Lví král, Pocahontas či Shrek.

Krečmar byl rovněž spoluzakladatelem a zpěvákem české rokenrolové skupiny Sputnici. V roce 2015 získal Zlatou cenu OSA za rok 2015 za přínos české hudbě.

Pražský rodák Krečmar po maturitě na gymnáziu pracoval jako dělník a amatérsky vystupoval se skupinou Sputnici. Potom studoval Vysokou školu ekonomickou, avšak studia nedokončil. Od roku 1965 byl profesionálním textařem na volné noze.

Autoři: ,