Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Electra režisérky Kaščejevové v Torontu vyhrála v sekci krátkých filmů

Režisérka Darja Kaščejevová na snímku z 1. února 2020 foto: ČTK

Snímek Electra režisérky Darji Kaščejevové zvítězil v sekci krátkých filmů na filmovém festivalu v Torontu. Kaščejevová, posluchačka pražské FAMU, byla už dříve se svým předchozím krátkým filmem Dcera nominovaná na Oscara a získala řadu různých ocenění. Hlavní ocenění na festivalu, cenu diváků, získal snímek American Fiction (Americká fikce), režisérský debut Corda Jeffersona.
  22:44

Ve snímku Electra sleduje režisérka příběh mladé ženy, která se zkoumáním vlastních vzpomínek snaží vymezit vůči své matce a pochopit komplikovaný vztah k otci. Ve filmu pracovala Kaščejevová stejně jako u předchozího snímku Dcera s loutkami, které kombinovala s pixilací, což je technika, která využívá herce jako objekty pro animaci.

Cenu diváků si z letošního festivalu odnesl Cord Jefferson, který se podílel na seriálech Boj o moc, Watchmen (2019) anebo Dobré místo. Jeho film Americká fikce s Jeffreyem Wrightem v hlavní roli se zaměřuje na způsob, jakým běloši vnímají díla černošské kultury.

Hlavní postava, afroamerický spisovatel, zažívá obrovský úspěch, když napíše úmyslně hloupý román o „černošském stylu života“. K tomu ho donutí přístup lidí nakladatelství, kteří mu opakují, že jeho tvorba není „dost černošská“. Výsledkem je román plný toho, co autor považuje za největší stereotypy o lidech s tmavou barvou pleti. Film je adaptací knihy spisovatele Percivala Everetta z roku 2001.

Festival v Torontu je často považován za předzvěst Oscarů. V minulosti Oscara získaly například v Torontu oceněné filmy Králíček Jojo (2019), Zelená kniha (2018) nebo Králova řeč (2010).

Za Americkou fikcí se při hlasování diváků na druhém místě umístilo komediální drama The Holdovers (Odložení) zasazené do 70. let. Hlavní postava, zakřiknutý učitel, v něm dohlíží o vánočních prázdninách v internátu na žáky, kteří se nemohou vrátit domů. Na třetím místě se v hlasování umístil film režiséra Hajaa Mijazakiho The Boy and the Heron (Chlapec a volavka).

Na festivalu se představil také film Hranice Agnieszky Hollandové, jehož koproducentem je česká společnost Marlene Film Production.

Autoři: ,