Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Epopej by mohla být přístupná od poloviny února

Kultura

  15:00
PRAHA - Galerie hlavního města Prahy vystaví Slovanskou epopej asi až v polovině února. Musí počkat na to, až bude ve Velké dvoraně Veletržního paláce připraveno nové topení, uvedl ředitel galerie Milan Bufka. Všechna plátna jsou zatím uskladněna v sousedním depozitáři.

Stěhování Slovanské epopeje foto: ČTK

Stěhování epopeje do Prahy v minulých měsících vyvolalo ostrý spor mezi hlavním městem a Moravským Krumlovem. Výstava měla podle původních vyjádření galerie začít přibližně na přelomu roku. Podle Bufky ale do té doby nebude upraven topný systém ve dvoraně, který je nevhodný, protože vydává příliš "ostré teplo". Galerie nyní hledá firmu, která topení přebuduje.

V současné době je už vybraná společnost, která připraví samotnou výstavu. Její koncepci má již galerie hotovou asi rok, řekl Bufka.

Slovanská epopej

Milíč z Kroměříže - jedno z pěti pláten Muchovy Slovanské epopeje, které mají lidé možnost vidět v Praze ve Veletržním paláci.

Slovanskou epopej tvoří 20 velkoplošných obrazů inspirovaných slovanskou mytologií a dějinami Čechů a Moravanů. Alfons Mucha obrazy daroval Praze pod podmínkou, že pro ně vystaví pavilon. To se dosud nestalo. Hlavní město nemá na novou budovu peníze. Uvažuje proto například o tom, že by obrazy umístilo v secesní budově Hlavního nádraží.

Lístek na výstavu epopeje, kterou lidé v Praze uvidí po mnoha desetiletích, bude stát podle předběžných plánů 180 korun, zlevněné pak polovinu. Výstava by měla trvat dva roky.

Od druhé světové války bylo dílo Alfonse Muchy vystaveno v Moravském Krumlově. Praha, která obrazy vlastní, před časem rozhodla o jejich přestěhování do metropole. Moravský Krumlov s tím nesouhlasil, snažil se rozhodnutí do posledních dnů zvrátit. Praha tvrdí, že se dílo může do Krumlova vrátit, pokud bude opraven tamní zámek, kde byla plátna vystavena. Zámek vlastní společnost Incheba, oprava by stála zřejmě stovky milionů korun.

Autor: