Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Erykah Badu za svlékání v klipu dostala pokutu 500 dolarů

Kultura

  16:58
DALLAS - Americké úřady obvinily soulovou zpěvačku Eryku Badu z narušování veřejného pořádku za to, že se v jejím nejnovějším hudebním klipu z Dallasu na jihu USA svlékla na veřejnosti do naha. U části veřejnosti vyvolala pobouření i tím, že to učinila v místě, kde byl zavražděn bývalý americký prezident John Kennedy. Zpěvačka bude muset zaplatit pokutu ve výši do 500 dolarů (9400 korun) nebo ji bude čekat soudní řízení.

Erykah Badu v kontroverzním klipu foto: Reprofoto

Pozdvižení v zemi vyvolal videoklip se singlem Window Seat (Sedadlo u okna), který se objevil na YouTube. Badu se v něm postupně svléká, nakonec padne zastřelená k zemi. Dallaská policie se odhodlala k odeslání výzvy k pokutě až poté, co získala místopřísežné prohlášení jedné pobouřené očité svědkyně.


Video bylo ze serveru Youtube staženo, k vidění je na officiálních stránkách http://www.erykahbadu.com/, avšak pozpátku.

Podle policejního seržanta Warrena Mitchella úřad dlouho váhal nad formou obvinění. Nakonec vybral takové, které nejlépe vystihuje "svlékání na veřejném místě bez ohledu na ostatní kolemjdoucí a malé děti, které také byly poblíž". Mitchell řekl, že Badu si bude moci vybrat, zda zaplatí pokutu, k níž ji úřad vybídne poštou, anebo ji odmítne. V tom případě bude muset k soudu.

Místo skonu populárního prezidenta považuje velká část Američanů za posvátné. Snímek vyvolal nejrůznější reakce na blozích a společenských portálech, a to od obdivu po jednoznačné odsouzení.

Devětatřicetiletá Erykah Badu, která z Dallasu pochází, na internetovém Twitteru vysvětlila, že svým klipem chtěla otřást kolektivním myšlením, které prý ubíjí svobodu jednotlivce.

Královna moderního soulu Erykah Badu, které nejsou cizí ani rytmy R&B a hip hopu, v roce 1997 debutovala albem Baduizm, kritiky vysoce oceňovaným. Nejnověji vydala sbírku skladeb pod názvem New Amerykah Part Two: Return of the Ankh.

Autor: