Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Zkoušel jsem češtinu, ale málem volali záchranku, vtipkoval McGregor s cenou

„Splnili jste mi můj dětský sen,“ poděkoval McGregor festivalovému publiku za aplaus (1. července 2023). foto: Jakub Stadler, MAFRA

Skotský herec Ewan McGregor už dorazil na karlovarský festival. Další z hereckých hvězd je na přehlídce jen na skok. Hned večer převzal z rukou Jiřího Bartošky Cenu prezidenta a osobně uvedl nový snímek Druhá šance, kde si zahrál se svou dcerou Clarou.
  16:16aktualizováno  22:57

Mladý Obi-wan Kenobi, tvář Trainspottingu, ale i muzikálu Moulin Rouge či snímku Černý jestřáb sestřelen. Držitel Zlatého glóbu za výkon v seriálu Fargo. Dvaapadesátiletý skotský herec a režisér Ewan McGregor patří po právu mezi největší hvězdy letošního festivalu.

Herec dorazil na festival s manželkou a dcerou. McGregor se filmovým fanouškům představil hned v sobotu večer. Nejdříve sklidil ovace na červeném koberci, kde se ochotně podepisoval filmovým fanouškům. Stejného přivítání se mu dostalo i ve Velkém sále Thermalu, kde od Jiřího Bartošky převzal Cenu prezidenta MFF KV. Po sestřihu jeho dosavadní herecké kariéry následoval dlouhý potlesk; celý sál mu aplaudoval ve stoje s takovou vervou, že McGregor musel dav tišit, aby se vůbec dostal ke slovu.

„Tohle je jako sen. Jako malý jsem snil, že se stanu hercem. A vy jste mi ten sen právě splnili,“ popisoval dojatě hned poté, co se objal s Jiřím Bartoškou. „Chtěl jsem tu říct něco česky. Trénoval jsem to, ale někdo mi málem zavolal záchranku, protože myslel, že mám mozkovou příhodu,“ vtipkoval herec.

McGregor následně pozval na pódium svoji dceru Claru a dále i zbytek delegace. Společně totiž uvedli aktuální film Druhá šance, který na festival přivezli. McGregor ve snímku režisérky Emmy Westenbergové ztvárňuje otce, který se snaží najít cestu zpět ke své dceři. Tuto postavu přitom ztvárnila zmíněná McGregorova dcera Clara.

V příběhu se otec a jeho dvacetiletá dcera vydávají na cestu ze San Diega do Nového Mexika. Po letech k sobě hledají vztah skrze dívčiny problémy se závislostí. S každým překonaným kilometrem v dramatu údajně plným jemného humoru a rodičovské lásky zjišťují, že mají mnoho společného.

V Karlových Varech tak nyní jsou všechny hvězdy první poloviny festivalu. Alicia Vikanderová a Russell Crowe převzali své ceny na pátečním zahájení. Oscarový herec následně večer zahrál na veřejně přístupném koncertu se svou kapelou Indoor Garden Party a v sobotu osobně uvedl snímek Master & Commander: Odvrácená strana světa.

Na konci festivalu ještě své ceny převezmou Daniela Kolářová a americká herečka Robin Wrightová.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!