Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

F. A. Brabec začal natáčet Máchův Máj

Kultura

  10:57
PRAHA - Po Kytici Karla Jaromíra Erbena se režisér a kameraman F.A. Brabec pustil do další české literární klasiky. Tvůrce, který sklidil rozporuplné reakce za adaptaci Erbenovy sbírky, začal natáčet Máj Karla Hynka Máchy. Film, který vzniká v producki společnosti Beltfilm, by měl mít premiéru příští rok.

Režisér a kameraman F.A.Brabec při kamerových zkouškách pro svůj nový film Máj. foto: ČTK

Snímek bude vznikat především v krajině Českého středohoří, kam se Brabcův tým přesune 3. srpna. Krajinu přitom vybíral dlouho. V dubnu absolvoval kamerové zkoušky na Bezdězu. Výsledkem natáčení by měl být film pro celou rodinu, který má podle Brabce ukázat, že i klasika může být živá.

Už předloni v létě Brabec připustil, že jeho verze Máje bude poněkud šokující. "Středem básně je totiž klasický milostný trojúhelník," vysvětlil, na co se společně se scenáristkou Ivanu Novákovou soustředili. Z dramatu tak vystupuje motiv věčné lásky a vášně. 

Láska a vášeň kdysi dávno
Snaha o nadčasovost se odráží i v kostýmech a dekoracích, které nemají příběh zasazovat do nějakého historického času, ale spíš do časově neurčitého "kdysi dávno".

"Nebudeme opisovat slovy, co kamera dokáže sdělit obrazem a film příběhem.
Nebudeme opakovat, co je notoricky známé, a přesto i neznalci Máje porozumí, že řeč je o lásce a nezměrné touze," slibují tvůrci filmu.

Do role Viléma Brabec obsadil Matěje Stropnického. Jarmilu si zahraje Sandra Lehnertová a v roli kata se představí Jan Tříska. V dalších rolích se objeví Juraj Kukura, Vladimír Javorský, Nina Divíšková, Bronislav Poloczek, Jan Přeučil, Filip Menzel, Kryštof Hádek a Iveta Jiříčková.

Brabcova kameramanská minulost - získal Českého lva za Krále Ubu - slibuje důraz na vizuální stránku filmu podobně jako v Kytici, na kterou přišlo do kina 600 tisíc diváků. Esteticky bude film těžit hlavně z krajiny. Kostýmy navrhla Jaroslava Pecharová, dekorace architekt Jindřich Goetz.

Autor:

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...