Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Febiofest uvede oscarové filmy

Kultura

  9:58
PRAHA - Osm snímků, které dohromady posbíraly šestnáct nominací na cenu americké filmové akademie, se představí na letošním Febiofestu. K vidění bude i Faunův labyrint.

Ředitel Febiofestu Fero Fenič foto: ČTK

Jedinečnou možnost budou mít návštěvníci Febiofestu (v Praze se bude konat od 22. do 30. března a poté bude pokračovat v regionech): do programu se podařilo získat několik snímků, které bojovaly o letošní Oscary. Většinou jde o filmy, které zatím nefigurují v plánu českých distributorů.

To je třeba případ mexicko-španělského snímku Faunův labyrint režiséra Guillerma del Tora, který získal Oscara za nejlepší kameru, výpravu a masky, nominován byl ještě ve třech kategoriích (neanglicky mluvený film, scénář a hudba). Jeden z nejlepších filmů loňského roku, který sbíral ceny kritiky po celém světě, vyniká zejména originálně pojatou výtvarnou složkou. V příběhu se mísí fantazie s realitou: dvanáctiletá Ofélie se snaží vyrovnat s hrůzami války útěky do svého vlastního světa plného fantastických bytostí. Jednoho dne se ale pohádkový svět prolne se skutečným...

Marie Antoinetta i neobjasněná hollywoodská vražda

Jednoho Oscara má na kontě film Sofie Coppolové Marie Antoinetta, který byl oceněn za kostýmy. Příběh dívky, jíž byl předem nalinkován nesvobodný královský život, režisérka pojala jako dekadentně rozmařilý večírek. Řada scén přetéká množstvím bohatě zdobených šatů, neuvěřitelných bot a luxusních lahůdek, jimiž se královna pokoušela zahnat pocit samoty a nepochopení. Zatím to vypadá, že Marii Antoinettu uvidíme právě jen na Febiofestu, podobně jako snímek Poloviční Nelson, za nějž má herec Ryan Gosling oscarovou nominaci za hlavní roli. Představí se jako učitel, který se pokouší najít ztracenou chuť do života a motivaci pro svou práci.

Mezi novinky světové tvorby, které zatím jinde než na festivalech neuvidíme, patří i francouzský snímek Rachida Bouchareba Domorodci - kandidoval na cenu americké filmové akademie jako jeden z pěti nejlepších neanglicky mluvených filmů. Tento válečný epos zpracovává neznámé kapitoly z dějin druhé světové války, kdy v řadách de Gaullovy armády bojovaly africké jednotky. Snímek má na kontě cenu z festivalu v Cannes pro herecký ansámbl.

Snímek Briana de Palmy Černá Dálie byl nominován na Oscara za nejlepší kameru. U nás se objeví pouze na DVD, na plátně ho tedy uvidíme pouze na Febiofestu. Retro příběh s Joshem Hartnettem a Scarlett Johanssonovou se vrací do roku 1947 k jedné z neobjasněných hollywoodských vražd.

 Ve festivalovém katalogu je i jeden z pěti nejlepší dokumentů loňského roku, film My Country, My Country režisérky Laury Poitrasové. Je to jeden z mála snímků, které se nezabývají problémy v současném Iráku v obecné rovině, ale všímají si osudů jednotlivců.

 Ve výčtu „oscarových“ snímků nemohou chybět dvě distribuční předpremiéry: Kauza CIA režiséra Roberta De Nira a Zápisky o skandálu s vynikajícími hereckými výkony Judi Denchové a Cate Blanchettové. První pojednává o okolnostech vzniku americké výzvědné služby, druhý vypráví komorní příběh zvláštního přátelství staré a mladé učitelky.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!