Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Festival v Bayreuthu se má zač stydět. Pořádá o tom výstavu

Kultura

  14:30
BAYREUTH - V bavorském Bayreuthu se souběžně s wagnerovským operním festivalem koná výstava Umlčené hlasy o jeho neblahé minulosti. Výstava ukazuje osudy židovských umělců.

Současné ředitelky festivalu Katharina Wagner a její sestra Eva Wagner-Pasquier foto: Reuters

Skladatel a zakladatel festivalu Richard Wagner byl zapřisáhlý antisemita a festival zneužili k propagandě i nacisté. Na dohled od festivalového domu nyní stojí informační panely popisující často neblahé osudy židovských umělců a jejich potýkání s Wagnerovým festivalem, informuje agentura AFP.

Už jen málo lidí pamatuje například Luciana Horwitze, jednoho z největších rakouských houslistů 20. století - sólisty i člena nejrenomovanějších orchestrů své doby. Horwitz narozený ve Vídni v roce 1879 nikdy nedostal příležitost si zahrát ve festivalovém orchestru, neboť jeho meziválečný šéf Karl Muck houslistovu účast vetoval kvůli židovskému původu. Horwitz pokračoval v kariéře ve Vídni, ale anšlus Rakouska v roce 1938 pro něj znamenal počátek pronásledování. V roce 1942 byl deportován do Terezína a poté do Osvětimi, kde téhož roku umřel.

Neblahá historie

Nacistický vůdce Adolf Hitler byl velkým obdivovatelem díla Richarda Wagnera a byl do Bayreuthu pravidelně zván. Byl blízkým přítelem Winifred Wagnerové, vdovy po synovi skladatele Siegfriedu Wagnerovi. Historik Hannes Heer však připomíná, že kořeny antisemitismu v Bayreuthu sahají až k jeho počátkům. Vdova po skladateli Cosima Wagnerová, která převzala vedení festivalu po úmrtí Richarda Wagnera v roce 1883, odmítala angažovat židovské umělce, pokud to bylo možné. Například Hermann Levi, který v roce 1882 dirigoval orchestr při provedení poslední Wagnerovy opery Parsifal, si postěžoval: "Jsem Žid. A jsem souzen podle toho, ať dělám cokoli," poznamenal už tehdy.

Osud Horwitze a dalších židovských umělců bude výstava v parku před Festspielhausem návštěvníkům přibližovat až do 14. října. Z desítek členů orchestru, sborů a sólistů, které výstava připomíná, jich 12 nacisté zavraždili.

Výstava nachází ohlas zvláště po skandálu, jenž přinutil ruského barytonistu Jevgenije Nikitina zrušit účast na letošním ročníku kvůli tetování s nacistickými konotacemi.

Autor:

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....