Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Festival zavede fanoušky elektrického blues do Chicaga

Kultura

  17:16
PRAHA - 14. ročník festivalu Blues Alive, největší středoevropské přehlídky bluesové hudby, proběhne od 12. do 15. listopadu v Šumperku a polském Chorzowě.

Lurrie Bell foto: Reprofoto

Blues Alive

Vstupenky v cenách od 50 do 420 Kč jsou v prodeji od 15. září, permanentka na hlavní program pak za 590 Kč. Podrobný program a další informace na www.bluesalive.cz.

"Celkově přijede přes třicet kapel, které představují špičku českého, polského, britského a amerického blues," říká ředitel Blues Alive Vladimír Rybička. "Letošním programem se vine jako červená nit hudba z Chicaga, města, kde vzniklo a které je Mekkou tradičního elektrického blues," říká Ondřej Bezr, dramaturg festivalu. "Do Chicaga se totiž stěhovali v době tzv. Velké migrace z delty řeky Mississippi původní Afroameričané. Jedinou šancí, jak se prosadit v městském prostředí, bylo zelektrifikovat původní akustické blues," dodává. Chicago se tak stalo kolébkou, ze které se šířilo blues do světa a které pak dalo základ rockové hudbě, jak ji znají lidé po celém světě.

Z Chicaga přijíždějí také dvě hlavní hvězdy festivalu. První je kytarista a zpěvák Lurrie Bell se svým Blues Bandem. Blues Alive se stane také jednou ze zastávek "spanilé jízdy" hvězd pod souhrnnou hlavičkou Chicago Blues Festival Tour: na pozadí hry jednoho "home bandu", kapely Zaka Harmona, se představí tři frontmani – zpěvačka Diunna Greenleaf a kytaristé Gregg Wright a Zac Harmon.

"Zajímavostí je, že se Gregg Wright v roce 1984 zúčastnil slavné Victory Tour Michaela Jacksona s rodinnou kapelou The Jacksons," doplňuje Vladimír Rybička. Do Chicaga zavede diváky i hraný film "Cadillac Records", který mapuje historii tamějšího vydavatelství Chess Records, které sehrálo zásadní roli v rozvoji blues. Trojici hlavních hvězd doplní britský harmonikář Paul Lamb s The King Snakes.