Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Festivaly léta ve stínu Madonny

Kultura

  10:27
PRAHA - Programy letních festivalů v Česku potvrzují pravidlo, že „vítěz bere vše“: Atraktivní hosty si mohou dovolit pouze obří akce jako Rock For People či poněkud nejistá Love Planet. Pestrostí nad nimi ovšem letos vyhrávají Colours of Ostrava a trenčínská Pohoda.

Franz Ferdinand foto: MARTIN BERNETTIAFP

V kontrastu s narychlo vyprodaným zářijovým koncertem Madonny v Praze působí nabídka tuzemských letních festivalů poněkud nevýrazně. O žádném z jejich hlavních hvězd se nebude tak často hovořit a psát, jako o „královně popu,“ která se chystá do Prahy. Hlavní město přitom ještě čekají vystoupení výtečné art-metalové kapely Tool (25. 6.) a kytarového esa Erica Claptona (20. 7.).

Pokud chceme od letních festivalů víc než jen skrumáž hudebních souborů, které jsou v Česku běžně k vidění během roku, dá se v programové nabídce festivalů letošního léta najít několik zajímavých jmen.

Výběr z nabídky letních festivalů

Urban Rapublic
23. a 24. 6.
Knížecí rybník u Tábora: Prago Union, Vec, Expansion Team, Rytmus

Valašský špalíček
22. - 24. 6. Valašské Meziříčí: Radůza, TV Smith (UK), Southpaw, Živé kvety (Sk), Kal (Srbsko), Autamata (Ir), DG 307, Bratři Ebenové

Rock For People
4. - 6. 7.
Český Brod: Manu Chao (Fr), The Frames (Ir), Fun Loving Criminals (USA), Polemic (Sk) Už jsme doma + pěvecký sbor Mikrochor

Zahrada
5. - 8. 7.
Náměšť na Hané: Robert Křesťan, Hradišťan, Žalman, Jablkoň, Karel Plíhal, Sestry Steinovy, Vlasta Redl

Bažant Pohoda
14. - 15. 7.
Trenčín Pixies (USA), Marián Varga, Hana Hegerová, Dizee Rascal (UK), Scratch Perverts (UK)

Masters of Rock
13. - 16. 7.
Vizovice Whitesnake (UK), Apocalyptica (Fin), Helloween (Něm), Kreator (Něm), The Gathering (Niz),

Boskovice
13. - 16. 7. Xavier Baumaxa, Načeva, Ememvoodoopöka, Gipsy. CZ

Jazzfest Bechyně
14. - 16. 7.
The String Quartet (Billy Cobham, Didier Lockwood) (USA), Milan Svoboda

Colours Of Ostrava
20. - 23. 7.
Robert Plant (UK), Salif Keita (Mali), Woven Hand (USA), Delirious? (UK)

Love Planet
11. a 12. 8.
Praha Petr Shop Boys (UK), Ministry (USA), Franz Ferdinand (UK), Art Brut (UK) Body Count & Ice-T (USA)

Hip Hop Kemp
18. - 20. 8.
Letiště Hradec Králové, Non Phixion (USA), Cali Agents (USA), Kaliber 44 (Pol), PSH

Trutnov
18. - 20. 8.
PPU, Living Colour (USA), Monkey Business, Boron, MTO, Zikkurat

Summer of Love
19. 8. Pardubice Kraftwerk (Něm)

Eurotrialog
25. 8. - 27. 8.
Mikulov Tara Fuki, Nikl&Lakomé Barky, Boban/Marko Markovic Orkestar (Srb), Filip Topol, Dybbuk

Hlavní hvězdou festivalu Colours of Ostrava je sice hudebník, který u nás před nedávnem vystupoval, jeho současný program ovšem stojí za pozornost. Zpěvák Robert Plant, bývalý člen proslulých Led Zeppelin, totiž netěží jen z reputace hlasu hardrockové legendy.

Jeho poslední album Mighty Rearranger, které natočil se svojí novou kapelou Strange Sensation, potěší staromilce i ty, kdo si cení neustálého hudebního vývoje. Atraktivní festivalovou položkou je také malijský kytarista Salif Keita. Další zajímavé jméno přivážejí Colours Ostrava poněkud nečekaně - namísto indisponovaných Afro Celt Sound System na festivalu nakonec zaskočí projekt Woven Hand zpěváka a člena dnes již neexistujícího countrypunkového tria 16 Horsepower Davida E. Edwardse. České publikum mělo možnost slyšet jeho hudbu zatím pouze při představení nizozemského tanečního souboru Ultima Vez.

Agentura Interkoncerts kvůli zrušení dvou potvrzených vystoupení kapel Audioslave a Him přesunula místo konání festivalu Love Planet z letiště v Táboře na pražské Výstaviště. K lákadlům patří elektro-popové duo Pet Shop Boys s novým albem Fundamental, ostří Body Count s rapperem Ice-T či Britové Art Brut, kteří při své první návštěvě Česka nedávno nadchli pražský Abaton.

Silnější „tah na bránu“ má ovšem stále rostoucí Rock For People v Českém Brodě. Stejně jako Love Planet nabízí posluchačské zázemí na slušné úrovni, hlavními jmény jsou kosmopolitní pouliční punker Manu Chao, newyorští „frajírci“ Fun Lovin' Criminals či dvojice Mattafix. Taneční festival Summer of Love v Pardubicích má nečekaného hosta v podobě chladně elektronických veteránů Kraftwerk, již tradičně je pro posluchače hip-hopu pečlivě připravený program festivalu u Stříbrného rybníka blízko Hradce Králové.

Za pozornost stojí také menší festivaly, které svůj omezený rozpočet vyvažují atraktivitou jiného druhu - osobitou atmosférou, která jim získává věrné návštěvníky.

Na první místo v tomto případě u nás patří 19. ročník festivalu v Trutnově či Valašský špalíček, který začíná už příští týden. Třídenní program ve Valašském Meziříčí nasvědčuje tomu, že přehlídka chytá nový dech. K festivalům, které kromě návštěvnosti dbají i na originalitu hudebního menu, patří i ten v jihomoravských Boskovicích, jemuž přispívají k atraktivitě i kulisy starobylého města.

Nabídku letošních českých festivalů ovšem v několika ohledech převyšuje Pohoda v Trenčíně. Z Česka tam přijedou například fanoušci obnovené kapely Pixies, která se v Praze rozehřeje 13. 7. na koncertu jen pro pár set lidí.

Autor:

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...