Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Startuje filmová přehlídka Írán:ci, naposled tak, jak ji známe. Za rok se přihlásí v novém pojetí

Z filmu Šajdá foto: Írán:ci

Neodvracej zrak, zní motto jedenáctého ročníku festivalu Írán:ci. Ode dneška do 21. ledna v pražských kinech Světozor a Bio Oko a od 23. do 25. ledna v Kině Art v Brně uvede dvanáct celovečerních plus sedm krátkých a dokumentárních filmů.
  16:00

Letošní ročník je pro přehlídku přelomový, její pořadatelé se totiž rozhodli proměnit dramaturgický koncept a otevřít program i filmům a tvůrcům mimo oblast íránské domácí či exilové kinematografie. Naplno se tak stane až napřesrok, kdy by se měl změnit i název přehlídky.

Už letos jsou ale v programu filmy tvůrců z Arménie, Tibetu či Palestiny. Mělo by jít vždy o snímky, jejichž témata, náměty, styly a formy jsou podobné íránské kinematografii.

Írán:ci

Praha 17.–21. ledna
Brno 23.–25. ledna

Filmy v programu:

  • Nekonečná hranice – Německo, Írán, ČR 2023, režie Abbás Amíní
  • Šajdá – Austrálie 2023, režie Núrá Nijásarí
  • Perská verze – USA 2023, režie Marjam Kešávarz
  • Příčina smrti neznámá – Írán 2023, režie Alí Zarnegár
  • Siréna – Francie, Německo, Lucembursko, Belgie 2023, režie Sepíde Fársí
  • Maják – Rusko, Arménie 2006, režie Marija Sahakjanová
  • Gazela – Írán 2023, režie Húšang Golmakání
  • Havá, Marjam, Áiša – Francie, Afghánistán 2019, režie Sahrá Karímí
  • Hledá se dáma s tesáky a knírem – Nepál, Singapur 2019, režie Dilgo Khjence Rinpočhe
  • První případ, druhý případ Írán 1979, režie Abbás Kiarostamí
  • Čas, který zůstává – Francie, Belgie, Itálie, VB, SAE, Palestina, Izrael 2009, režie Elia Suleiman

Svůj film Siréna ve čtvrtek večer v kině Světozor osobně uvede íránská režisérka a aktivistka, žijící v exilu v Paříži, Sepíde Fársí. Ještě předtím se setká se studenty filozofické fakulty a dalšími zájemci na přednášce na téma natáčení filmů v podmínkách cenzury nebo exilu. Akce se koná od 16 hodin v Celetné 13.

Snímek Siréna se vrací do roku 1980, kdy irácká raketa zasáhne íránskou rafinerii a rozvrátí celé město. Bratr hlavního hrdiny, čtrnáctiletého Omída, odejde na frontu, on sám zůstává u dědečka a stává se živitelem ostatních, kteří nepřišli o život.

Hostem přehlídky bude také Húšang Golmakání, který je mj. zakladatelem íránského filmového časopisu Film Magazine. V pátek se zúčastní projekce svého filmu Gazela, který slibuje působivě vykreslit cestu ženy doufající ve zvrat osudu.

„Íránští hosté nebudou chybět ani na projekci filmu Příčina smrti neznámá. Do Prahy přijede režisér Alí Zarnegár a představitelé hlavních rolí, hvězdy íránské kinematografie Alírezá Sání Far a Bánípál Šúmún,“ uvádějí pořadatelé.

Snímek Příčina smrti neznámá podle programové anotace zvažuje nuance morálky a lidskosti a předkládá výstižnou a sugestivní reflexi mnohostranných problémů zakořeněných v íránské společnosti: „Sedm cestujících společně projíždí dlouhým úsekem pouště. Když jeden z nich zemře, ohrozí to osud ostatních. Podezírají se navzájem a rozhodnou se požádat o pomoc policii, ale když pod oblečením zemřelého objeví skryté bohatství, projdou si všichni tvrdou morální zkouškou.“

Autor:

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...