Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Film Once získal ocenění Zlaté rajče

Kultura

  15:04
NEW YORK - Další filmové ocenění získal irský hudební film Once, ve kterém hraje česká zpěvačka a pianistka Markéta Irglová. Zlatým rajčetem pro nejlépe hodnocený film uváděný mimo širokou distribuci jej odměnila stránka RottenTomatoes.com, která shromažďuje hodnocení filmových kritiků z tisku, internetu a televizních a rozhlasových pořadů.

Glen Hansard a Markéta Irglová, hudebníci a hlavní protagonisté filmu Once. foto: Pavel Wellner, Lidové noviny

Film Once se zároveň stal nejlepším muzikálem. Nejúspěšnější z filmů v široké distribuci byl animovaný snímek Ratatouille.

Válečné drama Pokání režiséra Joea Wrighta získalo Zlaté rajče za nejlepší romantický film. V kategorii akčních a dobrodružných filmů si odnesl vítězství snímek Bourneovo ultimátum, nejlepší komedií se stal příběh těhotné studentky s názvem Juno.

 Jako nejlepší thriller byl vyhodnocen filmTahle země není pro starý. Ocenění pro nejlepší drama si odnesl kanadský snímek Daleko od ní, za nejlepší dokument označil „tomatometr“ film Sicko, který si bere na mušku americký zdravotnický systém. V kategorii hororů sklidil největší chválu film Grindhouse: Auto zabiják. Harry Potter a Fénixův řád si získal Zlaté rajče určené pro nejlepší science fiction a fantasy. Za nejlepší rodinný film byl označen příběh o pohádkové princezně Kouzelná romance.

Autoři:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!