Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Film Once získal v USA nezávislou cenu

Kultura

  11:48
NEW YORK/SANTA MONICA - Irský film Once s českou zpěvačkou a pianistkou Markétou Irglovou a irským hudebníkem Glenem Hansardem získal v kalifornské Santa Monice cenu pro nezávislé snímky Spirit Awards.

Markéta Irglová

Nízkorozpočtový film, na němž se devatenáctiletá Irglová podílela i jako spoluautorka hudby, zvítězil v kategorii nejlepší zahraniční snímek.

Jeho ústřední skladba Falling Slowly se při dnešním udílení Oscarů uchází o cenu americké filmové akademie v kategorii nejlepší filmová píseň. I když Spirit Awards rozhodování filmových akademiků ovlivnit nemohou, protože hlasování je už ukončeno, bývají považovány za jisté vodítko, kdo by mohl v klání o Oscary uspět.

"Je úžasné začít točit malý film za nějakých sto tisíc (liber) se svými kamarády v Dublinu a nemít žádné povolení," řekl při přebírání Spirit Award režisér Once John Carney. "Myslím, že to je (pravá) nezávislá filmová tvorba," dodal.

Film s minimálními náklady

Náklady na Once, který vznikl za pouhých 17 dnů, se tvůrcům vrátily již více než stokrát. Snímek dosud vydělal 16,44 milionu dolarů, a zařadil se tak do první desítky celosvětově

nejvýdělečnějších filmů z hlediska vložených investic. Nahrávek s hudbou k Once se prodalo 343.000 kusů, což podle marketingové společnosti Nielsen znamená, že jde o desátý nejprodávanější soundtrack loňského roku.

Konkurenty Once v soutěži o Spirit Award byly rumunské drama 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny, izraelský snímek The Band's Visit (Návštěva kapely) a francouzské filmy Lady Chatterley (Lady Chatterleyová) a animovaný Persepolis.

Udílení Spirit Awards, jemuž tradičně vládne daleko neformálnější atmosféra než při Oscarech nebo Zlatých globech, se za uplynulá dvě desetiletí stalo jednou z nejprestižnějších hollywoodských událostí. Největší hvězdy nechávají smokingy a modely světových módních návrhářů ve skříních a místo toho pánové oblékají džíny a košile bez kravat a dámy daleko jednodušší šaty. Neformální odpoledne, při němž se tvůrci nechávají vidět se sklenkou šampaňského v ruce nebo s lahví vodky na stole, se tradičně koná pod velkým stanem na pláži v mondénní Santa Monice.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...