Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

Filmaři najali české rychlopísařky, pak je museli brzdit

Kultura

  14:00
PRAHA - Od 21. února bude v českých kinech k vidění francouzská komedie Láska všemi deseti. Hraje v ní populární francouzský herec Romain Duris a také české rekordmanky v psaní na klávesnici.

Z filmu Láska všemi deseti foto: Reprofoto

Profesionální sport

Psaní na stroji či na počítačové klávesnici je na vrcholové úrovni sportovní disciplínou vyžadující profesionální přípravu. Soutěž trvá 30 minut a za každou neopravenou chybu se strhává 100 trestných úhozů. Příští světový šampionát bude v červenci v belgickém městě Gent.

Film režiséra Régise Roinsarda Láska všemi deseti se odehrává se ve Francii 50. let a vypráví o dívce (Déborah Françoisová), která se touží stát sekretářkou. K tomu však musí vyhrát soutěž v psaní na stroji - teprve pak by snad mohla získat srdce svého šéfa. Snímek líčí přípravy na toto klání, vzájemné sbližování obou hrdinů a jejich proměňující se vztah. Přípravy totiž nejsou vůbec jednoduché a připomínají trénink vrcholového sportovce.

Film je zajímavý i proto, že vznikl za účasti českých rychlopísařek. "Všechny světové šampionáty v záznamu a zpracování textů tohoto tisíciletí totiž vyhrála Česká republika. Když se ve Francii ani Belgii nenašlo dost hereček pro tyto role, obrátil se producent na nás. A tak se ve scénách soutěží v rychlopsaní na plátně objevily hned tři desítky českých dívek," řekl před projekcí vicemistr světa v psaní na mechanickém stroji, trenér reprezentace a exprezident organizace Intersteno, která světové soutěže pořádá, Jaroslav Zaviačič.

Z filmu Láska všemi deseti

Podle Zaviačiče docházelo při natáčení ke komickým scénám, když filmaři filmové závodnice z Česka opakovaně napomínali, ať nepíší tak rychle. Psaly totiž viditelně rychleji než hlavní hrdinka, která měla ve scéně závodu zvítězit.

Autor: