Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Filmové premiéry: Skotská královna si na střeše staví hrady z kostiček

Kultura

  18:00
PRAHA - První únorový týden míří do českých kin šest snímků. Historické drama se Saoirse Ronanovou a Margot Robbieovou doplní očekávaný film Jiřího Mádla, velmi zlobivé dítě, dobrodružství z kostiček, kriminální dědictví v mrazivém Švédsku a citlivý portrét jednoho Sokola.

Saoirse Ronanová jako Marie Stuartovna. Snímek Mary, královna Skotů (2018). Režie: Josie Rourkeová. foto: Focus Features

Marie, královna skotská
Velká Británie, režie Josie Rourkeová

Filmové premiéry: Žena na válečné stezce běží s bouří v zádech

Marie Stuartovna (Saoirse Ronanová) je oblíbenou panovnicí, která ke skotské koruně připojila i tu francouzskou. Proti ní stojí některé rebelující skotské klany a také její vlastní krev - po Mariině koruně touží i anglická královna Alžběta (Margot Robbieová), která je s panovnicí pokrevně spřízněná. Obě panovnice jsou nesmírně ctižádostivé a netrvá dlouho, než jim dojde, že mocenské tahanice přežít může jen jedna. Jaké události vedly k jedné z nejslavnějších poprav v lidských dějinách?

Na střeše
Česká republika, režie Jiří Mádl

Profesora Rypara (Alois Švehlík) poněkud překvapí, když najde na střeše svého domu mladého Vietnamce Songa (Lukas Duy Anh Tran). Zdánlivě nesourodá dvojka cynického stárnoucího muže a zoufalého mladíka na útěku si ale brzy vytvoří přátelské pouto. Neskončí ale nakonec všechno katastrofou? Role profesora Rypara měla původně připadnout Janu Třískovi, ale po jeho nešťastné smrti se ji zhostil právě Alois Švehlík.

Potomek
USA/Hong Kong, režie Nicholas McCarthy

Mateřská láska. snad nejsilnější cit na celém světě. Sarah to ale se svým synem Milesem nemá úplně jednoduché. Miles tak trochu působí jako posednutý démonem. Jeho nezvladatelné a agresivní chování děsí všechny v okolí. Dokáže mu Sarah pomoci? Co když je ale za chlapcovým chováním opravdu něco nadpřirozeného, něco velmi děsivého...?

LEGO Příběh 2
USA, Režie Mike Mitchell a Trisha Gumová

Všechno je tu boží! Nebo už není? Od útoku na město Emmeta a Lucy uplynulo již pět let. Všude je pustina a figurky přežívají, jak se dá. Proti invazní armádě kostek z planety Duplo se ale musí všichni obyvatelé magického světa z kostiček znovu spojit a celému světu ukázat, jací jsou to přátelé!

Goliáš
Švédsko, režie Peter Grönlund

Sedmnáctiletý Kimmie je otec gangstera, známé kriminální firmy. Chlapec by měl na otcův kriminální odkaz navázat, ale jemu se nechce. Dokáže se vzepřít tomu, co od něj podsvětí očekává. Temné filmové drama se snaží popsat společenskou změnu v dnešním Švédsku.

Dobrý život sokola Bendy
Česko, režie Pavel Jurda

Miroslav Benda je zasloužilý Sokol, který svému přesvědčení věnoval celý svůj dlouhý život. Snímek má povahu časosběrného dokumentu – obsahuje rodinná videa i archivní filmové materiály. Do mikrokosmu vesnice Křenovice u Slavkova u Brna nás uvádějí dvě Japonky, jež se rozhodly Bendu navštívit díky jeho dlouholetému přátelství s univerzitním profesorem z Tokia. To rozehrává příběh, jakých se u nás příliš nenajde.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!