Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Finalisté Ceny Chalupeckého řeší vraždu a zpomalují čas

Kultura

  14:00
BRNO - Video s detektivní zápletkou, malby, fotografie nebo kresby skryté za falešným stropem nabízí finálová výstava Ceny Jindřicha Chalupeckého, která se po třech pražských ročnících vrátila do Brna.

Díla finalistů Ceny Jindřicha Chalupeckého: Adéla Babanová foto: Cena Jindřicha Chalupeckého

Práce finalistů Vladimíra Houdka, Richarda Loskota, Jiřího Thýna, Adély Babanové a Jiřího Franty s Davidem Böhmem zaplnily první patro Domu pánů z Kunštátu v Brně. Nového držitele prestižní ceny pro umělce do 35 let porota vyhlásí 30. listopadu.

Cena Jindřicha Chalupeckého

Uděluje se každoročně od roku 1990, kdy její vznik iniciovali Václav Havel, Theodor Pištěk a Jiří Kolář. Prvním vítězem byl Vladimír Kokolia, ocenění postupně získala řada umělců, kteří dnes patří v Česku k nejuznávanějším. Finálová výstava se v Brně konala naposledy v roce 2008, kdy si cenu odvezl Radim Labuda. Příští rok budou finalisté vystavovat v Národní galerii v Praze Cílem Ceny Jindřicha Chalupeckého už podle kurátorky Lenky Lindaurové není jen oceňování talentů, ale i zpřístupňování umění širokému publiku.

Pro výstavu Finále 2012 připravili všichni výtvarníci nová díla. Babanová, profesí střihačka, v Brně vystavuje inscenované video s názvem Já tam mám tělo, které formou napodobuje televizní detektivky. Autorka se inspirovala neobjasněnou vraždou americké herečky. "Ani já nedávám žádný klíč, kdo je vrah. Jde o to, dívat se na skutečnost různými pohledy těch podezřelých, potenciálních vrahů," uvedla Babanová.

Za výhledem po žebříku

Franta a Böhm jsou coby tvůrčí dvojice ve finále Chalupeckého ceny již potřetí. Letos představují instalaci Diplopie složenou z kreseb a videa. Jednotlivá díla jsou skrytá za sníženým stropem. Návštěvníci tam nahlížejí několika otvory. "Člověk, když sem přijde, nejdříve nic nevidí. Tu část za stropem objevuje teprve poté, co vystupuje na žebříky," popsal Böhm.

Malbu jako tradiční médium zastupuje Houdek. Připravil 20 pláten s temnou barevnou paletou tvořenou zejména odstíny černé a šedé. Vlepil do nich papírové plochy, na které dále maloval, a vznikly tak netradiční koláže, které spojuje motiv kruhu. Loskot pro výstavu vytvořil instalaci inspirovanou pojmy jako paralelní skutečnost či zpomalení času. Thýn se prezentuje fotografiemi ve stylu perspektivní geometrické abstrakce.

O vítězi rozhodne sedmičlenná mezinárodní porota. Ceremoniál se odehraje 30. listopadu v Divadle Husa na provázku v režii Vladimíra Morávka. Laureát získá 100 tisíc korun a možnost rezidenčního pobytu v zahraničí. Brněnská finálová výstava zůstane veřejnosti přístupná do 9. prosince.

Autoři: ,

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.