Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Instalace, videa i sochy. Finalisté Chalupeckého ceny vystavují ve Veletržním paláci

Kultura

  14:00
PRAHA - Pět finalistů 27. ročníku Ceny Jindřicha Chalupeckého se veřejnosti představuje na společné výstavě Finále 2016 ve Veletržním paláci. Výstava potrvá až do 8. ledna, letošního laureáta ceny pro umělce do 35 let vyhlásí mezinárodní porota 22. listopadu v Praze. Novinkou letošní výstavy finalistů je účast držitelky prestižní britské Turnerovy ceny, umělkyně Laure Prouvostové.

Anna Hulačová na výstavě finalistů 27. ročníku Ceny Jindřicha Chalupeckého. foto: ČTK

Turnerova cena nazvaná po malíři J.M.W. Turnerovi je výročním oceněním britských výtvarníků do 50 let, organizovaná galerií Tate. Od počátku v roce 1984 jde o nejsledovanější umělecké ocenění v Británii. Cena má sice pokrývat všechna média a získali ji i malíři, ale spojována je především s konceptuálním uměním. Prouvostová je první Francouzka, která cenu před třemi lety získala.

Tomu, že poslední léta dává přednost výhradně konceptuálnímu umění, čelí i Chalupeckého cena. Umění, které není někdy na první pohled dobře čitelné, má určité odpůrce mezi teoretiky i samotnými umělci, v Česku to zatím není tak vyhraněné, jako v zahraničí, kdy jeho odpůrci při vyhlašování vítěze Turnerovy ceny veřejně demonstrují. Z odporu ke konceptuálnímu umění vzniklo třeba koncem 90. let hnutí stuckismu, jež má více než deset let i svou českou odnož. Vyznává klasickou malbu a samo jeho zakladatelé si název odvodili od slova „stuck“, tedy uvíznutý, zaseknutý - v tomto případě v umělecké minulosti.

Finalisté Ceny Jindřicha Chalupeckého 2016

Finalisty Chalupeckého ceny letos jsou Aleš Čermák, Katarína Hládeková, Anna Hulačová, Matyáš Chochola a Johana Střížková. Jejich finálové projekty pracují s řadou témat, jako jsou otázky sociální solidarity, práce, ekologie, medicíny, spirituality a změněných stavů vědomí, ale i jemně posunuté každodennosti. Umělci ztvárňují své záměry skrze řadu médií od klasické sochy přes instalace a videa až po performance překračující čas i prostor výstavy. Z videem ale pracuje většina z nich.

Laureát Ceny Jindřicha Chalupeckého tradičně získá 100.000 korun na uspořádání výstavy, publikace či jiného autorského projektu a šestitýdenní stipendijní pobyt v New Yorku.

Laure Prouvost (speciální host výstavy): C'est l'est not ouest, instalace, pokojové květiny, série maleb - olej na desce, série značek - koláž a olej na desce, 2016

Matyáš Chochola: Magic, Exotic, Erotic, multimediální instalace, 2016

Katarína Hládeková: # ∞ ), instalace objektů, kov, textil, sklo, plast, 2016

Johana Střížková: Činitel šesti / Factor of Six film 12' 14'', 2016

Anna Hulačová: Zátiší s motýlem / Still-life with Butterfly, keramika, digitální tisk, dřevo, vosk, hlína, 2016

Aleš Čermák: Druhá polovina světa / The Other Half of the World, film 18'

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...