Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Trilobita dostaly Hollandová či Peková, anticenu už zase poslanci

Simona Peková ve filmu Přišla v noci foto: Artcam

Český filmový a televizní svaz vyhlásil své výroční ceny. Bodovaly filmy Hranice či Přišla v noci a dokumenty Případ Modrý a Kuciak: Vražda novináře. Anticenu porotci udělili poslanecké sněmovně a jejímu výboru pro mediální záležitosti.
  22:11

Za režii filmu z polsko-běloruského pomezí Hranice získala Trilobita Agnieszka Hollandová. Stejnou trofej dostali Pavel Soukup za příběh kyberšikany nazvaný #annaismissing, Tomáš Dušička a Jonáš Karásek za slovenský film Invalida, Roman Vávra za dokument o hokejistovi vězněném komunisty Případ Modrý a Simona Peková za herecký výkon v komedii Přišla v noci.

Mimořádná cena poroty Moc bezmocných, udílená za přínos občanské společnosti, připadla dvěma dokumentům, titulu Viktor Fajnberg. Disidentem k zbláznění a snímku Kuciak: Vražda novináře.

Cenu Vladislava Vančury za celoživotní dílo získal in memoriam kameraman Ota Kopřiva, jenž pracoval mimo jiné s režisérem Vítem Olmerem na filmech Co je vám, doktore, Jako jed, Antonyho šance a Bony a klid; premiéry toho posledního se však již nedožil.

Anticenu Citrón, již porota označuje za „kritickou a podpůrnou“, adresoval Filmový a televizní svaz stejně jako loni poslancům, potažmo výboru pro mediální záležitosti, a to za „opakovaně nekompetentní způsob volby do mediálních rad – nejnověji do Rady Státního fondu kinematografie, což není nic proti radám, ale proti stavu, kdy o odborných otázkách rozhodují neodborníci“.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!