Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Francis Ford Coppola převzal cenu za celoživotní přínos

Kultura

  13:59
TURÍN - Americký režisér Francis Ford Coppola na filmovém festivalu v italském Turíně převzal cenu za celoživotní přínos.

Francis Ford Coppola foto: ČTK

"Za posledních sto let se kino stalo světovým jazykem," řekl při této příležitosti sedmdesátiletý autor, režisér a producent Coppola, který na festivalu představil také svůj nový film Tetro.

Rodinné drama o italských imigrantech Tetro je založeno převážně na černobílých scénách, barevné obrazy jsou vyhrazeny pro vzpomínky hlavního hrdiny na jeho dětství. Autor o příběhu dále prozradil, že jde o tematické pokračování jeho filmu Dravé ryby z roku 1983, který pojednává o lásce a rivalitě mezi dvěma bratry. Coppola v Turíně také vzdal hold svým italským kořenům: "Všichni moji prarodiče byli Italové a já se také jako Ital cítím."

Vyvolávač deště
Režisér Coppola obohatil filmový svět mnoha díly, například snímkem Divotvorný hrnec (1968), válečným dramatem z Vietnamu Apokalypsa (1979), třídílnou mafiánskou ságou Kmotr, filmem Dracula (1992) či právnickým dramatem Vyvolávač deště (1997). U řady filmů figuroval také jako herec, scenárista či producent.

Coppola se oženil v roce 1963 a s manželkou Eleanor mají tři děti. Rodina Coppolových patří k největším klanům v Hollywoodu, například dcera Francise Coppoly Sofie je úspěšnou režisérkou a jeho synovcem je slavný herec Nicolas Cage.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!