Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Klavír či text Bohemian Rhapsody. Věci Freddieho Mercuryho se vydražily za miliony

Zpěvák skupiny Queen Freddie Mercury (1946 – 1991) foto: Peter Roshler / Mercury Songs LtdReuters

Za více než 1,7 milionu liber (téměř 50 milionů korun) se ve středu vydražil klavír, na němž zpěvák Freddie Mercury komponoval některé z hitů skupiny Queen. Přibližně o 360 tisíc liber méně vynesl během večerní aukce v síni Sotheby’s rukopis textu skladby Bohemian Rhapsody. Celkem se v Londýně prodalo více než padesát předmětů, které patřily zpěvákovi zesnulému před 32 lety.
  23:34

Dražbu, kterou otevřely tóny skladby We Will Rock You, provázel velký zájem. Řada předmětů se prodala za ceny překračující odhad expertů. Mezi artefakty vydražené za stovky tisíc liber patřily například stříbrný náramek ve tvaru hada, dveře od Mercuryho domu plné graffiti nápisů či jukebox ze 40. let.

Kvíz: Znáte dobře skupinu Queen?

Piano Yamaha vyrobené v roce 1973, které si Mercury pořídil o dva roky později za zhruba 1000 liber, ovšem kupec získal za menší cenu, než uváděl odhad. Aukční síň očekávala, že by mohl prodej vynést dva až tři miliony liber. Naopak zmíněný rukopis slavné skladby psaný tužkou na 15 stranách papíru se vydražil o několik set tisíc výše, než očekávala Sotheby’s.

Zpěvák skupiny Queen ji budoval sbírku svých vzpomínkových předmětů 30 let a vše uchovával ve svém domě v západním Londýně. Když v roce 1991 zemřel, vše odkázal jedné ze svých nejstarších přítelkyň Mary Austinové.

Devatenáctiletá Austinová byla na rande s kytaristou skupiny Queen Brianem Mayem, když se v roce 1970 poprvé setkala s Mercurym. Nastěhovali se k sobě a zůstali si blízcí i poté, co jí řekl, že je gay. O zpěváka se starala, i když zeslábl po nemoci související s AIDS.

Nyní se však Austinová rozhodla sbírku prodat, „protože si potřebuje udělat pořádek ve svých věcech“. „Nastal čas, abych učinila těžké rozhodnutí uzavřít tuto velmi zvláštní kapitolu svého života,“ dodala 72letá žena. Kromě několika „osobních dárků“ a společných fotografií prodává všechno. Část výdělku bude věnována na charitativní účely.

31. října 2017

Autoři: ,

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...