Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Fresh Film Fest bude doprovázen Procházkami českými městy

Kultura

  17:27
PRAHA - Série procházek několika českými a moravskými městy, jejichž součástí bude promítání krátkých filmů na fasády domů, bude doprovázet letní Mezinárodní festival studentských filmů a debutů Fresh Film Fest.

Fresh Film Walks Brno foto: Fresh Film Fest

Festival bude v srpnu, procházky pak od příštího týdne do začátku září. Na procházky spojené s promítáním se mohou od 7. července do 17. září těšit lidé v Praze, Brně, Ostravě, Českých Budějovicích a Jablonci nad Nisou, informovaly novináře za organizátory Martina Reková a Ivana Svítková.

První z filmových procházek se konala v polovině června v Brně, kde celá série 17. září také skončí. V Praze se uskuteční 7. a 14. července a 6. a 27. srpna, v Ostravě 9. července a 3. září, v Českých Budějovicích 21. července a v Jablonci nad Nisou 18. července.

Inspirací pro venkovní projekce, které se v Praze konaly už loni, byly podle organizátorů obdobné projekty v evropských metropolích. "Chceme prostřednictvím Fresh Film Walk oživit dění ve veřejném prostoru v průběhu letních měsíců. Projekt využívá atraktivní historická centra měst a jejich zástavbu a nabízí nový netradiční zážitek jak z procházky večerním městem, tak z promítání filmů," řekla za organizátory Radka Weiserová.


Neoficiální znělka FFF

Seriál procházek je současně pozvánkou na šestý ročník Mezinárodního festivalu studentských filmů a debutů Fresh Film Fest, který se uskuteční od 12. do 16. srpna v Karlových Varech. Bude při něm promítnuto 200 filmů a rozděleno pět hlavních cen v pěti sekcích.

Těmi budou mezinárodní soutěž hraných a dokumentárních filmů, dále mezinárodní soutěž animovaných a experimentálních studentských filmů Theatre Optique, středoevropská soutěž studentských filmů Centropa, mezinárodní soutěž prvních a druhých celovečerních filmů jednotlivých tvůrců Fresh Generation a soutěžní sekce českých nezávislých a amatérských filmů Kontakt.

Součástí přehlídky bude retrospektiva zesnulého divadelního režiséra Petra Lébla, který se toužil stát filmařem.

Podrobnosti o procházkách a festivalu najdou zájemci na webových stránkách festivalu.

Autor:

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč