Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Nejen Praha, letos i Helsinky. Letní výtvarný salon Kodl Contemporary představí přední umělce současné scény

Rony Plesl Memento Mori foto: KODL

Letní výtvarný salon Kodl Contemporary již pošesté představuje přední umělce současné scény. Letos poprvé nejen v Praze, ale i v Helsinkách, na výstavě jsou totiž rovnocenně zastoupeni čeští a finští tvůrci.
  16:19

Letní výtvarný salon Kodl Contemporary se letos poprvé nebude konat pouze v Praze, ale přesune se do Helsinek, kde bude zahraničnímu publiku přístupná v prostorách Embassy Gallery od září do října. Salon letos představuje rovnou tři hostující finské umělce a tři české autory.

Mezi českými autory se představí hned dva známí současní umělci, jejichž tvorba je spojena především se sklem. Rony Plesl se na výstavě prezentuje šesti skleněnými plastikami, z nichž pět bylo vytvořeno za použití unikátní technologie Vitrum Vivum. S touto technologií, která umožňuje doposud neproveditelné odlévání monumentálních skleněných plastik, začal Rony Plesl jako první na světě.

Lukáš Novák je také expertem v posouvání hranic skleněné plastiky. Na výstavě poprvé představí svou vlastní unikátní techniku. Trojici českých autorů uzavírají malby umělkyně Iry Svobodové, pocházející ze série VOID. Umělkyně v cyklu obrazů vychází z básní Aloysia Bertranda, který inspiroval již surrealistické malíře, mimo jiné například Toyen. V sérii se autorka zabývá tématem prázdnoty, které rozpracovává z několika úhlů pohledu.

Letní výtvarný salon Kodl Contemporary

Expozici je možné navštívit v prostorách Galerie KODL od 19. června do 31. července.

Ideou Letních salonů je představovat širší veřejnosti soudobé umění v mezinárodním kontextu a ve více srozumitelném formátu skupinových výstav. Umělci mohou nejen představit to nejlepší ze své tvorby, ale zároveň mají příležitost srovnání se svými kolegy. Důraz na kvalitu přejímá myšlenku někdejších pařížských Salonů, na kterých se organizátoři a umělci vždy snažili zaujmout publikum tím nejlepším.

Finské autory a autorku propojuje hluboký zájem o zkoumání procesu umělecké tvorby – použitých technologií a určitých mezer mezi nimi.

Leena Nio pokouší optický vjem diváka, který je chvíli na vážkách, zda obraz, na který hledí, představuje textilní tvorbu nebo realistickou malbu. Vesa-Pekka Rannikko i Miika Nyssönen jsou intermediálními umělci představující malby a objekty. Navzdory tomu, že díla Vesy-Pekky Rannika bychom nazývali spíše objekty, on sám je řadí k malbě. Miika Nyssonën naproti tomu studuje okolní prostředí.

Svými díly, ač na první pohled abstraktními, působí na divákovu osobní vizuální zkušenost prostřednictvím základních konstrukcí, z nichž je vystavěn vizuální svět. Sám sebe proto nazývá „tvůrcem atmosféry“.

„Máme jasný cíl – zvyšovat povědomí o českém současném umění ve společnosti, a to jak u nás, tak ve světě. Když jsem Kodl Contemporary společně s bratrem zakládal, chtěli jsme především zvýšit prestiž současného českého umění. V porovnání se světem se nám české umění zdálo zcela nespravedlivě opomíjené a podceňované. Věřím, že právě pořádání mezinárodních výstavních přehlídek ve spolupráci se zahraničními v mezinárodním kontextu se nám podaří tuto nerovnováhu změnit,“ říká spoluzakladatel Kodl Contemporary a hlavní garant výstavy Letní výtvarný salon Jakub Kodl, který chce navázat na rodinou tradici galerie.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...