Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Zelený Raoul v Tančícím domě. Výstava uvádí díla Štěpána Mareše

Kultura

  16:54
Třicet let tvorby kreslíře Štěpána Mareše připomíná Galerie Tančící dům výstavou jeho tvorby. Dominantou je postava Zeleného Raoula, kterému autor vdechoval život v satirickém kresleném seriálu nepřetržitých 28 let až do loňska. Marešova dosud nejrozsáhlejší expozice mapuje jeho třicetileté působení na uměleckém poli. Koná se u příležitosti Marešových loňských padesátých narozenin.

Galerie Tančící dům připomene výstavou komiks Štěpána Mareše Zelený Raoul foto: Tančící dům

„Autora představujeme v polohách, jak ho veřejnost nezná. Kromě politiky je zde hromada volných děl inspirovaných ženami, popkulturou, cestami, zbraněmi i auty. Návštěvníci dále uvidí karikatury a kresby známých osobností. Výběr z knih, které autor ilustroval nebo například staré komiksové příběhy z časopisu Kometa,“ uvedl ředitel Galerie Tančící dům Robert Vůjtek.

Expozice v Galerii Tančící dům poprvé nabídne umělcovy nejstarší kresby nebo nově vydané limitované edice grafických listů. Autoři výstavy připravili i akryly z 90. let inspirované surrealismem postavené do kontrastu s plátny ze současného období. V sektoru obrazů budou také prvotina Grace Kelly a dokonalost krásy z roku 1990 nebo Slzy výtvarného umění z loňského roku, které představují Mareše jako malíře.

Raritou je část originálu nikdy nevydaného hororu Dívka s tváří z mramoru na základě scénáře Ondřeje Neffa. Prostor dostal rovněž seriál Dezoland, který v týdeníku Forum volně navazuje na Zeleného Raoula a reflektuje dál příběhy české politiky a společnosti.

Poslední díl kultovního komiksu Zelený Raoul vyšel loni 29. září. Šéfredaktor Reflexu, kde komiks vycházel, Marek Stoniš za důvod ukončení spolupráce uvedl výsledky průzkumu, které hovořily o klesajícím čtenářském zájmu o Zeleného Raoula. Poslední díl nazvaný Babišova studna měl číslo 1421, což označuje počet týdnů, po které komiks nepřetržitě vycházel.

Zelený Raoul (plným názvem Zelený Raoul aneb Nekonečný příběh České republiky očima ufona) se zabýval zejména činy a chování českých politiků. Dění v Česku pozorovala a komentovala fiktivní postava zeleného mimozemšťana. Kreslířem komiksu byl Mareš, autory scénářů HRUTEBA, což je společný pseudonym tří redaktorů Reflexu – Dana Hrubého, Milana Tesaře a Tomáše Baldýnského.

„Některé díly Zeleného Raula byly pro část čtenářů těžko skousnutelné, například nahota bývalého ministra bez portfeje Karla Březiny, ale prostřednictvím kresby jsme vždy reagovali na něco, co se skutečně stalo. Nechtěli jsme nikoho urážet,“ řekl novinářům Mareš.

Přesto stál komiks několikrát u soudu. Vedle sporu s Březinou, který dosáhl omluvy, se například manželka bývalého premiéra Jiřího Paroubka Petra Paroubková bezúspěšně soudila kvůli údajnému vyobrazení pohlavního aktu.

Autoři: ,

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...