Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Těžký ponor do traumat sovětských dějin. Problém je mlčení přeživších, říká spisovatelka Guzel Jachina


Kronikářka těžkých časů. Guzel Jachina ohledává historii povolžských Němců, sugestivně popisuje hladomor dvacátých let minulého století, kruté příběhy bezprizorných dětí či zpřetrhané osudy kulaků zavlečených na Sibiř. | foto: Ondřej Němec MAFRA

Premium Rozhovor
Do Prahy přijela na několik dnů na pozvání svého českého nakladatele ruská spisovatelka s tatarskými kořeny Guzel Jachina (* 1977). Její romány Zulejka otevírá oči, Děti Volhy a Vlak do Samarkandu jsou těžkým ponorem do traumat sovětských dějin.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Lidovky.cz: Váš románový debut Zulejka otevírá oči se stal literární událostí. Inspirovala jste se osudem své babičky, jde tedy o čistě biografický příběh?
Kniha je postavena na autentickém příběhu mojí babičky, vysídlené na Sibiř. Celé popisované období – od roku 1930 do roku 1946 – i samotná cesta na Sibiř, konkrétní místo, kde žila, to všechno je obrazem jejího života. A samozřejmě také drobné detaily o živobytí ve vyhnanství. Ale jedna zásadní odlišnost je v tom, že moje babička na Sibiř odjela, když byla malá holčička, bylo jí pouhých sedm let, zatímco hrdinka mé knihy Zulejka je dospělá žena. Takže její psychologické vykreslení a pojetí, to je čistá fikce.

Lidovky.cz: Bylo pro vás psaní osobní i u dalších próz, románů Děti Volhy a Vlak do Samarkandu?
Spíš bych řekla, že jsem v knihách zaznamenala události, které zasáhly obrovské množství lidí, celé rodiny v Sovětském svazu. Když píši o hladomoru ve dvacátých letech, popisuji událost, která poznamenala čtyřicet milionů lidí. Všechny mé romány jsou určitou snahou o pochopení předchozích generací.

Střípky rodinných příběhů najdete ve všech mých knihách. V Dětech Volhy jsem analyzovala symptomatiku mlčící generace. Z čeho pramení, že lidé vůbec nemluví o tom, co v Sovětském svazu prožili. Ve Vlaku do Samarkandu píšu o repatriaci hladovějících dětí z Povolží do Uzbekistánu, tato dějová linka se dotýká života mého dědečka, který si takovým způsobem zachránil život.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se