Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Havel je zábavný, ale k filmu má daleko, píší Rusové

Kultura

  15:44
MOSKVA - Jako unikátní film, který právem aspiruje na umělecké ocenění, hodnotí ruské recenze snímek Václava Havla Odcházení, který byl součástí mezinárodního filmového festivalu v Moskvě. Jeho zařazení do hlavní soutěže přehlídky, která skončí v sobotu mělo přilákat pozornost návštěvníků, skutečné šance na zisk ocenění prý ale snímek nemá.

Václav Havel při natáčení filmu Odcházení. foto:  Viktor Chlad, Lidové noviny

"Pokud Václav Havel získá nějakou cenu, pak to bude nejspíše čestné ocenění vlivného člověka," napsal časopis Sobesednik. Uvedl, že tento "zábavný film" by se stěží dostal do hlavní soutěže, pokud by jeho autorem nebyl bývalý český prezident.

"Havel natočil ve skutečnosti autobiografický film o tom, jak státník ztrácí moc. Lidé, kteří osobně poznali to, na čem bývalý prezident postavil scénář, by se dali na prstech spočítat. Sotva kdo se z nich odhodlá k tvorbě filmu," dodal.

Ruská média si také všimla, že filmoví kritici v Rusku jsou k filmu podstatně shovívavější než čeští. Snímku, který mnohdy přirovnávají k Čechovovu Višňovému sadu, sice vyčítají "přehnanou teatrálnost", zároveň ale oceňují sebeironii režiséra.

"Rozhodně bych neházel kamenem po takovém filmu, i když k filmu má poměrně daleko," uvedl list Komsomolskaja pravda. Deník Kommersant ovšem v článku "Višňový sad a další konzervy" napsal, že většinu programu zaplnily filmy průměrné hodnoty. "Ve filmu Odcházení se před diváky objevuje panoptikum excentrických postav," uvedl.

Soutěžil také Klusák s Remundou
V hlavní soutěži bylo v Moskvě zastoupeno sedmnáct filmů. Celkově mohli diváci sledovat asi 400 snímků vybraných z více než tisíce uchazečů. V soutěžním programu desetidenní přehlídky byla uvedena také dokumentární komedie Víta Klusáka a Filipa Remundy o americkém radaru v Brdech pod názvem Český mír.

Podle Remundy měl film velmi příznivý ohlas diváků. "Ruské publikum je vstřícné a vzdělané. Nekomerčních filmů si váží," řekl ČTK. Podle jeho slov je Moskva zaplavena multiplexy a americkými blockbustery. "Dokumentární sekce byla plně navštěvována a lidé vydrželi až do titulků," uvedl.

Zdůraznil, že "diváci se nezajímali o to, kolik stála výroba snímku, ale o obsah a okolnosti jeho vzniku. Bylo to příjemné setkání," dodal.

Autor: