Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Havlovy Antikódy zašifrovaly trasu k Národnímu divadlu

Kultura

  7:00
PRAHA - Experimentální básnická sbírka z doby prvních literárních úspěchů dramatika a pozdějšího prezidenta Václava Havla se dočkala vizuálně-pohybové verze.

Výstava Antikódy Václava Havla foto: ČTK

Na piazzetě Národního divadla v Praze byla v úterý otevřena výstava s názvem Antikódy Václava Havla. Expozice sestavená z nejzajímavějších vizuálních básní, které autor vytvořil ve svém raném období, vznikla u příležitosti doplněného vydání této sbírky experimentální poezie.

Zároveň se chystá i vizuálně-pohybová inscenace na její motivy. Výstava na Národní třídě potrvá do 7. dubna, představení uvede 21. března soubor Laterny magiky v prostoru Nové scény.

Kaligramy jako forma protestu

Soubor grafické poezie Antikódy je jedním z dokladů tvůrčího talentu předloni zesnulého dramatika a bývalého prezidenta Václava Havla. Knihovna Václava Havla připravila její nové vydání, obohacené o nově nalezené básně a kompletní znění Havlovy stati o experimentální poezii. Když v roce 1964 přinesl Havel svou strojopisnou sbírku do nakladatelství Mladá fronta, byl odmítnut. O dva roky později mu v témže nakladatelství vyšla kniha Protokoly, v níž se mimo jiné objevil i výběr z Antikódů. Byla to - pozdějšími slovy básníka Josefa Hiršala - "angažovaná artikulace absurdity", obohacující postupy experimentální poezie o společensko-kritický obsah. V následujícím čtvrtstoletí užíval Havel tvůrčích postupů vizuální poezie většinou jen v příležitostných textech, zamýšlených převážně jako osobní vzkazy či blahopřání. Sbírka obsahuje především takzvané kaligramy, jejichž písmena a slova jsou uspořádána typograficky do určitého obrazce. Havel tak navázal na tradici básní carmen figuratum, které už od antiky znázorňovaly různou délkou veršů rozmanité předměty. Byl to styl typický pro takzvaný kubofuturismus, k jehož představitelům patřili například Guillaume Apollinaire nebo Jaroslav Seifert.

Výstava Antikódy Václava Havla

Klasický předtočený filmový materiál nahradí v Antikódech projekce a zvuky vznikající naživo. Tvůrci přenesou do možností této scény takzvaný realtime tracking neboli detekování lidí či objektů v předem určených zónách. Prostředí jeviště bude v reálném čase přirozeně obrazem nebo zvukem reagovat na pohyb tanečníků na scéně.

Inscenaci připravuje tým pod režijním vedením Braňa Mazúcha. Podílí se na ní multimediální designér Dan Gregor, mezinárodně oceňovaná choreografka Věra Ondrašíková, zvukový designér Stanislav Abrahám a hudební skladatel Michal Nejtek.

"Lidé, kteří piazzetou projdou, se setkají s trochu jiným Václavem Havlem, než jakého znají z divadelní tvorby či později z politiky," uvedla na vernisáži kurátorka Anna Freimanová.

Autor: