Pátek 10. května 2024, svátek má Blažena
130 let

Lidovky.cz

‚HBO nejspíš zabila Dunu.‘ Režisér Denis Villeneuve ostře kritizuje model duálních filmových premiér

Kultura

  15:00
LOS ANGELES - Očekávaný sci-fi snímek Duna bude mít příští rok premiéru zároveň v kinech i na streamovací službě HBO Max. Jeho režisér Denis Villeneuve (Zmizení, Blade Runner 2049) v článku napsaném pro magazín Variety nešetří hněvem. Společnosti Warner Brothers a AT&T podle něj zabily filmový průmysl.

Snímek Duna (2020). foto: Vertical Entertainment

„Tímhle rozhodnutím pro sebe firma AT&T (vlastník HBO i Warner Bros, pozn. red.) ukradla od diváků jedno z nejrespektovanějším a nejdůležitějších filmových studií v historii,“ uvádí Villeneuve v článku. „Není za tím ani špetka lásky k filmu nebo jeho divákům. Je to všechno jen o snaze přežít pro společnost, jež má v současné době dluhy větší než 150 milionů dolarů.“ 

Snímek Duna (2020).
Snímek Duna (2020).

Villeneuve vidí za tímto rozhodnutím neúspěšný start HBO Max. Podle něj se dluhy zmítaný gigant AT&T rozhodl obětovat právě Warner Bros, aby se vůbec udržel nad vodou. Služba HBO Max je zatím ve Spojených státech, do Evropy se začne přesouvat příští rok.  „HBO nejspíš právě zabila Dunu,“ uzavřel zlověstně. 

Režisér dodal, že Duna byla natočená předně na míru velkým filmovým plátnům. Sci-fi epos na motivy románů spisovatele Franka Herberta měl mít premiéru již letos, ale studio Warner Bros se rozhodlo přeložit ji až na říjen 2021. Původní plán ale doplnila filmaři zatracovaná dohoda o dvojí premiéře. 

Ve své „válce“ proti nové dohodě není Villeneuve sám. Minulý týden své rozhořčení dal najevo i režisér Christopher Nolan (Batman začíná, Počátek). 

Autor:

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...